Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Tuesday, April 30, 2013

Happy Belated Birthday My Dear Friends


Firstly, nak mohon maaf bebanyak daripada kengkawan GSF sebab M terlambat nak up entry besday untuk hangpa...

Sanah Helwah untuk Miss Banu (23 April) & Wan Nurul Hezrina (29 April) 

M doakan:

Semoga dipanjangkan usia
Di murahkan rezeki
Dipermudahkan segala urusan
Di berikan kesihatan yang baik
Bahagia bersama keluarga tersayang


Special for Miss Banu


&

Special for Wan Nurul Hezrina



Hope hangpa suka naaaa..Sori la M kidnap pict kengkawan w/o permission..

Wassalam




Segmen Topup 24 Jam Fizgraphic



Kalau nak join, sila klik banner ok^_^v

Segmen ini akan berlangsung selama 24 jam sahaja mulai pada jam ini. 
So besok pada pukul 12 Tengahari bertarikh 1 Mei 2013 akan TAMAT.
Segmen ini ditaja oleh FizgraphicEmasPutihCikLyeenHakimieCimieAlia dan Amirul.

Syarat-syaratnya : 

Buat entry bertajuk :
Segmen Topup 24 Jam Fizgraphic


Follow blog tersebut :

Like Fan Page

Follow Google +


Follow Twitter

WAJIB Copy paste coding entry yang diberikan dibawah ini dan paste kan ke ruanganhtml post. *kalau x faham sila ikut step dibawah*


SIAP? Tinggalkan link entry di ruangan komen di bawah.

HADIAH : 
Top Referal
RM10 x 4

Random
RM5 x 8

SELAMAT MENJOINKAN DIRI!


Monday, April 29, 2013

Setengah Mati Merindu OST Cinta Jangan Pergi

Demam lagu sound track aka OST melanda diri dahku.. Kali ni lagu Setengah Mati Merindu OST drama bersiri Cinta Jangan Pergi dendangan Judika dari Indonesia yang tengah fofuler gitew...



Memang menjadi santapan wajib halwa telinga M skang ni.. Masa taip entry ni pun dok layan lagu ni berulang kali tau ^_^

Cer layan...Yang pastinya lirik lagu ni takda kaitan ngan dahku hokayyss ;p


Wassalam


Hadiah Lagiiii ^_^

Assalamualaikum & Salam Ukhuwah 

Hari  ni nak cerita ngan hangpa semua hadiah yang M dapat dalam bulan April ni, pemberian rakan blogger T_T terharu tau..

Firstly, M terima hadiah dari Jemari Suri sebab M jadi pengomen tegar blog JS.

Penanda buku special hasil tangan JS sendiri..kreatifnya JS..Tq yek JS 

Second, M terima hadiah dari blogger Maszmadi sebab M menang GA Perfume yang beliau anjurkan awal bulan ni...Tq so much akak penganjur...

Hadiahnya opkoz la perfume kan...uniknya perfume ni dalam botol bentuk pen gitu...mudah nak bawak pi mana2,M pilih Clinique Happy..Wangi tau.Sesapa yang teringin perfume ni bleh la terjah kat SINI.


Lastly, M terima pengkhabaran gembira dari rakan2 blogger yang ziarah sini dan ucap tahniah sebab menang Segmen Hazwan Hairy..Hadiahnya>>>>> Top Up 5 hengget...Tq yek Hairy

Alhamdulillah....Syukur pada Allah atas limpahan rezekiNya selama ni..


Wassalam

Friday, April 26, 2013

CPUV ke 11 Blog Mai Nak Cerita


Lama tak check akaun Nuffnang..Alhamdulillah, Ada CPUV baru yang melekat kat my blog ni.. Tengok tarikh awal bulan April ni..Mak ai...dah lama CPUV ni dok menari kat sini..hi hi..
Alhamdulillah....

Sharp Workshop Part 2 

Tq so much Nuffnang sebab masih memberi kepercayaan pada blog M yang tak seberapa ni


Jom klik2 yek  ^_^v



Wassalam 

Wak Gelas Paris - Masai Giveaway


Ni entry melekat tau...scroll ke bawah untuk entry terkini

Nak join klik banner yek ^_^


Jom join ramai-ramai




Thursday, April 25, 2013

Tom Yam Si Matatajam

Assalamualaikum & Salam Ukhuwah

Rindunya kat blog dahku ni..hampir bersawang rasanya... Bz manjang ja minggu ni.
Hari ni nak berkongsi ngan kengkawan semua resepi tom yam M buat semalam.. First time tau M buat tom yam sendiri.. Sebelum ni asyik makan kat kedai ja..ha ha..tetiba teringin nk buat sendiri..


  
Ni la hasilnya..dah di'ngap' oleh my hubby and me semalam..hi hi.. Brrrppp.. Alhamdulillah.. Menjadi gak akhirnya ^_^ sesapa nak try buat, resepi ada kat bawah ni yek.. M amik kat My Resepi.

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • ½ ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • 3 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar) ( M bubuh tak banyak sebab cili padi yang M guna tu memang pedas sangat)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 sudu besar pes tom yam ( M bubuh 2 sudu besar)
  • 4 helai daun limau purut
  • 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • 3-4 cawan air
  • garam & perasa
  • sedikit minyak
  • sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
  4. Masukkan cili padi, pes tom yam, garam serta perasa.
  5. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan sekejap.
  6. Last skali, masukkan jus limau, kacau sekejap dan matikan api.
  7. TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.



Selamat Mencuba ^_^

Sunday, April 21, 2013

Special Giveaway from SABAH



Klik banner kalau nak join yek ^_^


Hope u like it ^_^

&

 M minta Chipmunks yang cute ni nyanyikan Birthday song to u
Enjoy yek!



Tag:



Wish Me Luck yea!


Saturday, April 20, 2013

Words Of Wisdom









Credit : Here

Friday, April 19, 2013

MINI CONTEST : KIRA BATU KRISTAL by MAMA DARWIISH


Masa M blogwalking semalam terjumpa la mini Contest yang dianjurkan Mama Darwiish ni.. Cam best plak main teka2 camni...Kalau ada rezeki, Alhamdulillah..kalau tak dapat nak buat camna.. Janji hepi dah la...

So kalau sesapa nk join gak, klik banner kat bawah ni ok ^_^


Jawapan: 45 butir batu kristal



Haduii la Khalish


Suatu malam yang sunyi..Sedang Khalish asyik makan Honey Star...

Khalish: Abah...ada semut dalam mangkuk Honey Star ni..
 
Si Abah pun tengok kat dalam mangkuk yg dimaksudkan...
Tapi takda pun makhluk Allah yang bergelar semut tu...

Abah: Takdak pun Khalish..Mana ada semut...

Khalish pun tengok semula dalam mangkuk tu

Khalish: Tadi ada..Sekarang dah takda pulak...Hmmmmm mungkin semut tu HALIMUNAN kot..

Muahahahahaha...gelak besaq Si Ibu yang dok tengok telatah Khalish & Abahnya tu...
Haduiii la Khalish...pandai sungguh dia menjawab tu ^_^

Wassalam

p/s: Masa taip entry ni pun M dok senyum sorang2 lagi tau..

Thursday, April 18, 2013

Segmen: Salam Perkenalan By Miss BaNu


Malam ni nak join segmen member GSF, Miss Banu...


Jom tengok syarat2 nyer...

1-Tempek banner yg x berapa comey kat atas tu..
2-Buat satu entry yang bertajuk Segmen: Salam Perkenalan By Miss BaNu
3-Follow blog ini dan follow juga saya di google plus k..(tengok di sidebar)
4-Klik LIKE pada Fanpage saya di FB boleh tengok kat sidebar (x wajib)
5-Dalam entry tersebut, sertakan sekali kata2 aluan kepada pengunjung2 blog korang yang bakal singgah selepas ini..contohnyer selamat datang ke blog saya, jangan segan2 singgah ke sini selalu dan lain2 n cerita kan serba sedikit tentang blog korang..moga selepas ini makin ramai yg datang berkunjung ke blog korang semua disamping dapat menambah kenalan baru..
6-Tarikh tutup-3 Mei 2013
7-Hantar link entry korang di ruangan komen dibawah ini sahaja..


Kata2 Aluan dari M kepada kengkawan yg berkunjung  ke sini:

Selamat Datang..Salam Muhibah & Salam Ukhuwah...
Terima kasih Sebab Sudi Singgah..

Serba sedikit pasai blog M:

Blog ni memang macam2 ada.. Hi hi.. Kat blog ni M akan kongsikan apa yang M rasa nak kongsi ngan kengkawan alam maya..Blog M ni masih baru, so kalau ada sesapa yang nak bagi tunjuk ajaq, silakan yek..jangan malu2..

Jom join ramai2... Klik ja banner kat atas tu ok ^_^

Wassalam

Cerita Di Sebalik Beg Comel


Kelmarin M ada up entry ni.. Ada komen yg M terima bertanyakan apa benda tu..beg betoi ka tak? 



So..ni la jawapannya
v
v
v


Eyeshadow yek kengkawan.. 

M sambaq kat guardian masa ngedate ngan my hubby kelmarin...hi hi.. 
Walaupun dah banyak koleksi eyeshadow, namun dahku tak dapat menahan bila melihat bentuknya yang comel tu disamping harga promosi...Cute sangat la..limited edition dari Silkygirl.. Ada 2 pilihan, yang lagi satu tu beg dia warna biru tapi disebabkan kecintaan dahku terhadap pink dah tahap gaban, memang pink la yg disambaq akhirnya..

Ada yang berminat ka? Cer terjah Guardian yg berdekatan ^_^

Wassalam

Wednesday, April 17, 2013

WW: Angry Bird Cake


Special for my little ensem boy (^_^)


Published with Blogger-droid v2.0.10

SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY


Hari ni nak join SEGMEN SEMINGGU BLOG HAZWANHAIRY la pulak..

 Jom join reramai


 Sesapa nak join @ nak tau maklumat lanjut mengenai segmen ni, klik banner retis ni yek ^_^v


Wassalam

WW: Eye Love Handbag

Cute tak?


Published with Blogger-droid v2.0.10

WW: Khalish's Whirly Pop


Published with Blogger-droid v2.0.10

Tuesday, April 16, 2013

Happy Birthday Shu


Hari ni besday salah sorang GSFian, Shuhada Othman. So M nak nak ucapkan Selamat Hari Lahir untuk Shu.. Akak doakan semoga apa jua yg Shu impikan akan dimakbulkan Allah swt..

(Sori Shu akak kidnap pict kat FB Shu tanpa keizinan)


Wassalam

Sanah Helwah Adik-adikku


Hari ni adalah birthday adik M yg bongsu, Muhammad Hafis yang ke 18... Alhamdulillah..besaq dah adik kak ni.. 2 April yang lepas birthday adik M yg tengah..tapi tak sempat wat entry sebab sibuk uruskan hantaran perkahwinan untuk dia..

So ari ni nak wish sekali harung ja la untuk depa berdua..


Si Tengah, Mazlan
( Dah celebrate ari tu )


Si Bongsu, Muhammad Hafis


Akak doakan adik2 kak:

Di panjangkan usia
Murah rezeki
Sentiasa dilindungi Allah swt
Berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi 
Dan untuk Dik Lanz, moga bahagia bersama wifey tercinta


I love u both ^_^


Wassalam




Monday, April 15, 2013

Gambar Baby Fasha Sandha & Jejai


Alhamdulillah...Fasha Sandha selamat melahirkan baby boy jam 9.21 pagi tadi..
Tahniah buat Fasha & Jejai

Cutenya ^_^

Alhamdulillah Ibu & Anak selamat keduanya


Terbayang kegembiraan di wajah kedua-dua mertua Fasha bila timang cucu baru..
Apa agaknya nama timangan untuk anak Fasha nanti...hi hi..payong sudah, gunong pun sudah..rasa2 lepas ni apa plak yek ^_^

Semoga membesar jadi anak yang soleh

Sumber: http://www.facebook.com/welovefs

Tips Elak Masalah Gigi & Gusi Ketika Hamil


Masa M belek2 majalah Mingguan Wanita Bil.1532, ada satu artikel mengenai masalah gusi ketika hamil..Terus ja fikiran M ni melayang teringatkan kengkawan GSF yg tengah pregnant, Aima & Kak Dieyna ( ada ura2 yg big boss GSF pun peknen gak..so Mama tolong sahkan tau).
Straight to the point, M nak share tips untuk mengelakkan masalah gusi dan gigi ketika hamil yg M dah baca tu..

~Amalkan makanan yg kaya dengan sumber kalsium seperti susu, yogurt & keju. Malah pil obimin yg dibekalkan oleh klinik juga mengandungi banyak vitamin serta kalsium lengkap untuk tumbesaran janin...

~Berus gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari menggunakan berus lembut dan gosok la dengan perlahan-lahan dan berhati-hati.

~Gunakan ubat gigi khas bagi ibu2 hamil yg mengalami masalah gigi sensitif.

~Gunakan ubat gigi dengan perisa berbeza ketika memberus gigi sekiranya masalah loya & muntah masih berterusan. setelah jumpa yg sesuai maka terus gunakannya di samping mencuba ubat kumur berflorida.

~Kurangkan pengambilan gula serta makanan yg manis termasuklah biskut, kek serta minuman soda.
~Flos gigi setiap hari terutamanya setelah selesai makan...
Hope tips tu dapat membantu pembaca my blog yg tengah dan bakal pregnant ni yek ^_^

Wassalam

p/s: teringat plak pengalaman buat pemeriksaan gigi masa peknen my Khalish dulu..hi hi..

Sunday, April 14, 2013

MEGA TOPUP GIVEAWAY BY INCIK B & SS!



Klik banner kalau nak join yek


p/s: Wish me luck ^_^

Saturday, April 13, 2013

Segmen Blogwalking 24 Jam by Emas Putih

Nak join klik banner..cepat tau tamat jam 8mlm ni

Tips Murah Rezeki


Sharing is Caring (^_^)

Source : Islam Itu Indah