Monday, August 13, 2012

My Second Project ^_^



Salam Ramadhan kepada semua pembaca blog M yang tak seberapa ni....Apa habaq hari ni? M harap semua sihat walafiat la na...Seperti yang M dah janji ngan hangpa semua, hari ni M nak cerita pasai my Second Project Kuih Raya...teng teng teng...Bak kat my hubby amboi jauhnya biskut ni mai...ha ha ha ni dia>>>>Biskut Arab.. Resepi yang sangat mudah dibuat dan bahan2 yang digunakan pun skit saja...

Ok la, kali ni M amik resepi dari blog Maklang Azie.( Maklang's Kitchen Diary)..Tq for sharing ya Maklang.. Sesapa yang nak cari resepi bleh la terjah ke blog Maklang...Nak tau resepi biskut Arab??? Ha! Belek kat bawah ni na....
Biskut Arab

500gram tepung gandum ( gorengkan,sejukkan dan ayak)
250 gram minyak sapi ( M cairkan dulu)
250 gram gula kastor ( bleh kurangkan kalau tak nak manis)

Cara Membuatnya:

*Campur tepung gandum dengan minyak sapi dan gula kastor

*Gaul rata hingga boleh diuli 

*Bulat-bulatkan dan masukkan dalam paper cup..

* Bakar 10 hingga 15 minit pada suhu 150 hingga 180 darjah celcius..

* Bila dah masak..golek2 dalam gula castor tu.. Kalau tak nak manis tak payah wat la...

Dah Siap!!!

Ha! Mudahkan...Silakan la mencuba ya puan2...Tu saja untuk kali ni..Tunggu Project seterusnya di entry yang lain ok (^_^)

Wassalam



p/s: Nak start jogging ke blog kengkawan semua ni..Tunggu na...

24 comments:

  1. yg dah siap dlm botol tu nk pos kasi deqla kan?kan? hihih...

    ReplyDelete
  2. tringin nk buat kuih raya tp buat kek segara pun tak jd .... hmmmm

    ReplyDelete
  3. hye....simple..nak ceq minyak sapi ada ke tak..leh try...hihi
    minta kopi pes resepi yer =)

    ReplyDelete
  4. kalo kasi DL jgn lupa DQ skali sis..hahaa

    ReplyDelete
  5. wahh project kueh..sedap tak m kueh2?tgk suci bersih jer=)

    ReplyDelete
  6. xpenah rasa lagi kuih arab nih !..jauh mai 2..hihi

    ReplyDelete
  7. amboi jauh sungguh dr arab nu mai hahaaa...rajin sungguh kak M ni eheeee

    ReplyDelete
  8. wah...saya suke kuih ni jugak...tapi belom ada kesempatan nak buat..huhuuu

    ReplyDelete
  9. laju je deqla bab2 ni kan...haha

    buat la lbh ckit M pastu leh lah sedekahkan kwn2..dpt pahala oooo..alamat suma dah tahu dah kan.hehehe

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum...nampak sedap tu ..menyelerakan....batal puasa heeheheh...

    ReplyDelete
  11. @Deqla manjew: bukan gak bleh Deqla..cuma M risau biskut tu hancur sebab gebu sangat la dear..

    ReplyDelete
  12. @eima: jgn putus asa..try yg ni maybe sukses..

    ReplyDelete
  13. @wan nurul hezrina: sedap..gebu ja... Tapi lps ni M nak kurangkn gula lagi..

    ReplyDelete
  14. @Wanieys: ala wanieys baru dua jenis tak da la Rajin sangat hu hu...

    ReplyDelete
  15. @Cik Aini: hi hi Deqla tu mmg nakal skit tapi M suka ha ha.. Nak bagi tp hancoq kot tengah jln la Ai..

    ReplyDelete
  16. @mselim3: ha ha sabaq2.... Mesti wife sedara buat kuih raya banyakkan thn ni..

    ReplyDelete
  17. sedap ni biskut arab, favret. tp nak buat mcm susah sikit ye, takut terlembik or terkeras. nak g raya umah kak M la. hihi..

    ReplyDelete
  18. Rajin tul la M ni.. mama isha mkn kuih yg nenek isha buat kt kg je :-) huhu

    ReplyDelete
  19. mesti kiut kiut kiuh nye ni. tgk gmbr jr mcm besor kan. ;)

    ReplyDelete
  20. sedapnyerrr..!
    mesti wangi je time bako tu kan..!

    ReplyDelete

Tq sebab sudi komen, nanti komen lagi tau (^_^)