Ayam Masak Kicap Berempah Menjadi Pilihan
Salam Ramadhan to all my frenz & readers...Sori bebanyak yek M tak sempat nak hapdet & terjah blog hangpa semua..M balik umah my Mak, tidoq kat sana...
Berbalik pada cadangan dan pertanyaan kengkawan pada entry yang Ini, sebenarnya M buat tiga jenis masakan. Untuk Khalish M masak ayam pedas kegemaran dia. Untuk M sendiri, M buat sup ayam untuk dimakan dengan bihun..kiranya bihun sup ayam la... dan untuk my hubby la yg buat M susah hati ari tu sebab nak wat sesuatu yg special untuk si dia...
So, setelah membaca semua cadangan dan menggugel segigih mungkin, M telah pilih resepi dari Teratak Mutiara Kasih iaitu Ayam Kicap Berempah..Sebab M pilih resepi ni, M tengok bahan-bahan yang digunakan tu simple tapi sedap... Dan hasilnya memang sedap, sebab my hubby kata sedap ^_^ Kalau tak sedap seriously dia akan komen tak sedap..hu hu hu..
Resepi Ayam Kicap Berempah
Sumber: Lina_Pg @ Teratak Mutiara Kasih
Diolah semula: Si Matatajam
Bahan-Bahan :
- 1 ekor ayam sederhana (dipotong ikut suka dan dicuci bersih)
- 1 sudu makan biji lada hitam (ditumbuk)
- 1 sudu makan cili kisar/cili giling
- 2 sudu makan kicap pekat
- kicap manis atau secukupnya
- sedikit hirisan daun sup (M tak letak sebab my hubby tak nak)
- sedikit madu/gula dan garam
- sedikit air asam jawa
- rempah 4 sekawan (kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga)
- 3 sudu makan kerisik (M tak letak sebab tak dak stok)
Bahan-Bahan Kisar :
- 5 biji bawang merah
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 1 batang serai
Cara-cara :
- Gaul-gaulkan ayam yang sudah digoreng tadi bersama lada hitam dan 1 sudu makan kicap pekat. Perapkan sebentar selama 1/2 jam.
- Sediakan minyak masak untuk menumis. Tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili giling. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan kicap pekat dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan ayam dan kerisik. Gaulkan rata-rata.
- Masukkan air secukupnya. Kacau dan biarkan ia mendidih seketika.
- Masukkan pula kicap manis, garam, gula/madu dan air asam jawa. Akhir sekali dimasukkan daun sup. Setelah kuahnya kelihatan pekat, tutupkan api.
Ni la hasilnya
M masukkan carrot skit sebab dah ada kat peti sejuk tu.. Walaupun nampak agak suram tapi sedap tau resepi ni...kalau nak meriah bleh la tabur hirisan cili merah @ hijau dan kacang gajus... Baru nampak menarik gitu... M tak dak stok so letak apa yang ada je la..
Selamat mencuba ^_^ dan selamat berbuka puasa
P/s: Hangpa masak apa iftar ari ni? M buat ikan masak cili api...berapi tauuu...
Menarik nampaknya.. Ayam kicap mmg jadi menu wajib di rumah saya tapi tak ada yg berempah mcm ni. Lain kali boleh try buat resepi ni pula
ReplyDeletesedapnya mai...
ReplyDeleteaduhaiii...peberet sy nih..kalau kt luar mmg lauk ni jgk la sy ambk...
ReplyDeletewow!!!ayam masak kicap...fav tuh!!!!!hehehe...singgah kejap kat sineh...heheheh
ReplyDeletesedap nampak..
ReplyDeletemmg simple je kan..
Nur hari ni buat popia.. :)
wahh.. nmpk sedap la.. boleh dicuba nih.. bagusnya salijg berkongsi resepi..kalo tak pening gak kan nak masak apa..huhu..
ReplyDeleteSedapnya..tq share resepi :)
ReplyDeleteAdeh , teringat kat masakan my daddy. Ni yg rasa cam nak balik Png berkobar2 , Jumaat ni last kerja pula. Haih...
ReplyDeleteSedap2!!
singgah sini baca komen deqla..skali typo daaa.. hahahaha..salijg?? adeyh.. saling ler... ;p
ReplyDeleteRajin M masak smpi 3jenis lauk..
ReplyDeletenampak sedap..:)
pergh.. menarik tu lauk ayam masak kicap berempah.. rasa dia pasti menikam qolbu tu.hehehe
ReplyDeletesedap nya..masak plak utk yg tersayang..lagi la sedap..hee
ReplyDeletenanti boleh try ...
ReplyDeletesedap...
ReplyDeletehari ni tak tahu nak masak apa..
ayam masak kicap...da kira menjadi yer mengugel..da makin nak habis pose ni, makin kalut nak sediakan juadah ape kan..
ReplyDeleteWow! Nampak sedap.. Hubby Mieza suka jugak masak2 kicap nih.. Boleh try resepi ni nanti.. Nyum2! ^_^
ReplyDeletealahai...memang jilat jari jela jawabnya. iftar orang bujang sementara cam saya ni memang beli kat bazaar jela.heheh
ReplyDeleteterima kasih mai berkongsi resipi...selamat hari raya bunda ucapkan...
ReplyDeletesedap menu ni m!
ReplyDeletebookmark resepi kak...
ReplyDeletethis weekend bolegh try resepi ni ye.. hehehe
takpe nampak suram, janji sedap.. ^_^ tpi saya tengok tak nampak suram..nampak sedap tu ada la..hehehe..
ReplyDeletesedap tgk siang2 hr bulan posa nih kak oiii hehe
ReplyDeletenmpk pun sedap akak tmbh2 hitam mcm tu.maklum lah kalo letak kicap suma ai suka akak.hahhaha nti nk try lah
ReplyDeleteOk boleh cuba :D
ReplyDeleteTQ kak
sedap nih.. cikna selalu buat jgk tp guna daging. next time nak try ayam pulak lah.
ReplyDelete