Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Wednesday, February 17, 2016

Bye bye Chicken Pox





Clean n clear dah.. Alhamdulillah

Akhirnya M dah boleh tarik nafas lega bila my kids, Khalish & Kasyfi sembuh sepenuhnya dari demam cacar @ chicken pox.


Kalau tak, sedih & sebak je tengok depa sakit terutamanya yg kecik tu... Waktu mandikan M dapat rasa berbiji-biji je badan dia... Nak gosok sabun kat badan pun pelan2 ja takut Kasyfi sakit...

Lupa plak nk bagitau, masa anak2 M  kena chicken pox, M guna sabun MARINE yang bentuk macam daun yang warna hijau tu.. Bagus tau sabun tu untuk legakan penyakit kulit. Parut chicken pox tu pun cepat pudar. Bleh kurangkan rasa gatal2 badan depa...


Terima kasih M ucapkan pada kengkawan yg baca blog M dan doakan anak M cepat sembuh.. Harap ukhwah antara kita kekal selamanya...Aaminnn

Sunday, January 31, 2016

Kasyfi Sudah Makin Sembuh

Assalamualaikum

Alhamdulillah chicken pox yang menyerang my baby Kasyfi dah makin sembuh.. Bintil2 dah tak berair.. Tapi gatal2 tu tetap menganggu Kasyfi.. Semalam kesian kat my baby tak dapat tidoq nyenyak sebab gatal2 kat mata dia coz bintil2 tu keluar kat sekitar mata..nangis2 je dia... Ibu pun tumpang nangis.. Huwaaa tak menahan tengok keadaan anak..


   (putih2 tu M sapu calamine lotion utk kurangkan rasa gatal sebab lotion ni sejuk ja & dapat kurangkan rasa gatal2 kesan chicken pox tu)

Malam ni  M tengok bintil2 tu dah matang dan 'bermata hitam' ( macam kat dalam pict atas tu). Meaning, chicken pox dah mula nak berkerak.. Lepas berkerak & berparut, chicken pox akan sembuh sepenuhnya dan pastinya parut tu ambil masa la nak hilang.. 

Moga Allah sembuhkan anak ibu Mirza Al-Kasyfi.. Aaminnnn...

Wassalam

Friday, January 29, 2016

Apa Cerita Kasyfi?


Assalamualaikum 

Hari ni M nak sambung cerita pasal Kasyfi yg dijangkiti chicken pox daripada abang dia Khalish.. Khalish dah sembuh cuma ada parut2 skit..


 Ni hari pertama Kasyfi kena chicken pox @ cacar air @ campak besaq orang Kedah kata.. Bintil2 mula naik, ada berair & ada yg tak berair lagi.. Belum matang agaknya.. Awal pagi kelmarin M mandikan Kasyfi dengan air daun semambu.. Then bagi minum ayaq nyok / air kelapa... Nasib baik la Kasyfi ni memang suka minum ayaq nyoq. Petua orang tua2 kata minum ayaq nyoq bagi cepat keluar campak besaq tu...

Tempat tidur Kasyfi pulak M lapik kain batik yang di alas kat bawahnya dengan daun semambu jugak..ni petua orang tua2 jugak katanya nak bagi hilang miang @ gatal campak besaq tu..


Ni la keadaan my Kasyfi hari ni. Bintil2 campak tu makin banyak yg keluar.. M tengok  kat kaki pun dah mula keluar.. Harap2 cepat la si kecik ni sembuh.. Sedih juga hati ni bila tengok my baby kecik2 dh kena campak besaq ni.. Paling tak tahan tengok bila dia terliuk-liuk gosok badan kat tempat tidoq, tergaru-garu kepala sebab gatal.. Huhuhu.. 

Jangan lupa doakan Mirza Al-Kasyfi cepat sembuh ye kengkawan M semua...  

p/s: ada lagi tak petua2 tentang cacar air  yg kengkawan amalkan? Bleh share ngan M kat ruang komen.. Tq sudi singgah my blog..