Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Friday, October 04, 2013

Alkisah ABANG Khalish


Salam Jumaat wahai umat Islam...

Lama rasanya tak cerita pasai Khalish kat sini.. Hari ni M nak cerita skit ngan hangpa pasai my Khalish... Berbalik pada tajuk entry ni iaitu 'ABANG Khalish' tolong jangan salah faham yek bukan M maksudkan Abang kepada my Khalish  ( Ye la kan, Khalish ni anak sulung camna nak ada abang) tapi Khalish yang dah mula feeling2 jadi seorang Abang  ^_~  ahakss....

Al-kisahnya bermula bila Khalish jumpa satu game kat dalam my Ipad iatu Baby Care... Game tu ajar bebudak camna nak caring baby contohnya, kalau baby nangis nak susu kena bagi susu, kalau baby poopoo kena tukaq lampin, mandikan baby dan pakaikan baju. Mungkin ada yg berpendapat game ni hanya sesuai pada gegurl tapi bagi M tak kisah la kan Kalau bebudak nak belajaq caring seseorang. 
 So, suatu pagi tu, M nak kejutkan Khalish bangun pi sekolah. Kejut cam biasa takmau bangun plak. 

So, M amik la Ipad dan bukak game tu.. Bila baby tu nangis mintak susu, M pun suruh la Khalish bangun tolong jagakan adik (baby) tu.. Tetiba Khalish menjawab " Ishk! Abang ngantuk la " . Tergelak M dengaq bila dia bahasakan diri dia tu 'Abang'. Lepas tu M cakap, sian adik tu nangis, kalau Khalish ada adik nanti takkan nak biaq Adik camtu? Balas Khalish " Alaaaa.. Tu kan game saja. Kalau adik keluar dari perut Ibu, Khalish jaga betul2 la nanti". Ha! amik kau... Pandai dia menjawab tau..

FYI, akhir2 ni Khalish suka pulak ngan baby atau bebudak kecik daripada dia... Kalau jumpa mesti nak pegang baby tu. Pernah mintak nak bawak balik pun ada... Ha ha...

Alahai sabaq yek Khalish... In Shaa Allah suatu masa nanti, Allah akan tunaikan hasrat Khalish tu yek ^_^

22 jejari yang tajam menaip:

E'in said...

hihi... cpt2 bg khalish adik kak... hihi

Ain Noraini said...

nak adik la yee...insya Allah ada rezeki tu nantikann...

Deqla Manjew said...

hihihi... khalish dah bersedia nak ada adik la tu.. nk ada teman..jadi kawan main dia... in shaa Allah..ada rezeki nanti.. doakan la deqla sama ye.. ;)

dya bunga said...

Khalish dh ready jdi abg lh tu. Hehhe

Aine Ainun said...

khalish nak adik la mama=)

Rosmiza Ali said...

Ehem2, Khalish dah bagi hint nak adik.. Hehehe..
ZON PERMAISURI CHOMEL

9n0L4 said...

haaaa kak, khalish dh kasi green lite tu. ape lagi. hehe.

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

inshaaAllah, nanti khalish dpt adik ye...;)

KIBAS KAMI said...

salam m..m sihat ka?
ni kk intan..kak intan sedang usaha bisnes kibas dengan anak saudara...kalau senang follow la ya..:)

Cik Nur™ said...

itu kan game saja..hehehe..pandai dia naa...

insyaAllah...nanti khalish akan jadi abang.. :)

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum,,,si M,

insallah .. khalish dah besar kan sekejap aje masa berlalu meninggalkan kita..

mselim3

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

khalish xsabar nk ada adik la tu kak hehe...pandai dier bahasakan diri abang tuh

Masha Meisters said...

hehehe...khalish dah buleh jaga adik la tu....hihi

❤Kamsiah❤ said...

kalau ada adik yg 'real'..mesti dia teruja sesangat hehe

shahdiana said...

kalau macam tu permintaan khalish kenalah ibu n ayahnya berusaha lebih...hihihi...In Shaa Allah ada rezeki tu nanti...untuk abang khalish ye...

IntaNBerliaN said...

ooo game tu... dekat tab alisha pun ada.. :-)

InsyaAllah.. mg ada rezeki khalish jd abang :-)

IntaNBerliaN said...

sony

izan mama mia said...

mudah mudahan khalish akan ada adik nnt..ehe...leh panggil abang khalish

baby comel said...

Abg nesti jaga elok2 nanti eh :)

Cik Aini said...

kekekeke
dah ada tanda2 tu akak..respon baekk dr Khalish tu nk jaga adik dia nti..in shaa Allah :)

Riedaffya ibrahim said...

khalish nak adik tu,.....nakal nye...hai M, sory lama x singgah..busy lately..

Yana Libra said...

hehe..cepat2 bg khalish adik kak..hehe..tak sabar dah nampaknye tu.. :p

sy pun ada main gak game tu, tp asyik kalah je..huhu~ :p