Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Wednesday, April 18, 2012

Info Diet Rasulullah

Ari ni M nak share dengan uollss pasai pemakanan yang diamalkan oleh Rasulullah SAW nabi junjungan sekelian umat Islam.
Rasulullah mengamalkan pemakanan yang sihat sepanjang hidup baginda dan sentiasa bersederhana dalam semua perkara.

Antara yang diamalkan Rasulullah SAW dalam diet baginda:

-Tidak makan susu bersama daging
-Tidak makan daging bersama ikan
-tidak makan ikan bersama susu
-Tidak makan ayam bersama susu
-Tidak makan ikan bersama telur
-Tidak makan ikan bersama daun salad
-Tidak makan susu bersama cuka
-Tidak makan buah bersama susu ( contoh:koktail buah)

Rasulullah SAW juga tidak meninggalkan makan malam kerana ia akan menyebabkan kolestrol dalam badan akan berganda dan cepat dimamah usia. Baginda menggalakkan makan buah sebelum memakan makanan berat contohnya nasi.

Jadi mulai hari ni jom amalkan diet sihat amalan Rasulullah SAW.

7 jejari yang tajam menaip:

Yumida said...

mkn buah byk2..nnti kurangkn mkn nasi..kurang karbohidrat penyumbang lemak yg x digunakn

mselim3 said...

ok..bagus entry nie kan...
bolehlah kita amalkan dalam amalan diet harian...

pls: bagus...istiqamah k....

wassalam.....

Si Matatajam said...

Tq..Tq...sama-sama la kita...

HaSue said...

Salam M..
Tq sharing info..

maaf ye,kotak chat kat tepi blog ni x nmpk,tenet slow..ginilah..sbb tu susah nk tinggal jejak kat blog org wpun dah bkunjung balas.. :)

mcmmana puding karamel aritu?jadi x?

CT Delima said...

As'salam M

bagus entri ni terima kasih berkongsi info yang menarik. Tapi suka makan buah dengan susu berserta puding :)

wan nurul hezrina said...

arituh masa aidilfitri banyakkk umah terbuka buat koktel susu..acener2?huhu..mmg sunnah pemakannan rasulullah harus dicontohi supaya perut tak meragam

izan mama mia said...

jrg umat islam dok amal cr rasulullah..hok barat juga diikut,..jom kita ikut sunnah...