Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Thursday, January 03, 2013

Hari Pertama Khalish Ke Sekolah


Assalamualaikum & Salam Ukhuwah (^_^)

Pejam celik pejam celik sat saja masa ni berlalu..Rasa macam Khalish ni baru ja lahir tapi rupa-rupanya anak Ibu ni dah besaq..dah masuk lima tahun,walaupun tak genap lagi umoq tu..And now,dah masuk sekolah dah pun..hu hu...

M dan my Hubby amik keputusan masukkan Khalish ke Tadika Al Fikrah yang terletak di Padang Matsirat..Memang la agak jauh jarak dari umah kami tapi M berminat sangat dengan sistem pembelajaran yang Islamik kat tadika tu..Walaupun jauh jaraknya, walaupun mahal ongkosnya, Ibu ngan Abah sanggup lakukan apa saja untuk berikan yang terbaik untuk Khalish..

Macam biasa sedikit kelengkapan perlu disediakan untuk Khalish ke sekolah..Ibu dan Abah sediakan sepasang kasut berserta stokin & ketayap Putih seperti yang disyaratkan pihak tadika.. Tak lupa jugak beg sekolah untuk Ibu isi sedikit kelengkapan harian untuk Khalish seandainya ada 'kes kecemasan'. Alat tulis dan alatan pembelajaran yg lain semua pihak sekolah yang sediakan..


Beg Transformers siap ngan lampu lip lap special utk Khalish


2 Januari 2013 adalah permulaan bagi Khalish menempuh alam persekolahan..Bangun seawal 7 pagi.
Pict kat atas tu, Khalish baru lepas mandi dan bersiap..Lepak sat sementara tunggu Abah ngan Ibu bersiap plak.

Dah ready tu tapi sempat lagi layan katun

Kat dalam keta..Nampak muka cam nebes plak. Cool baby coolll..hi hi.

Dalam jam 8 pagi kami dah sampai..Ni la Tadika Al Fikrah, Khalish first school.Lepas ja M hantaq Khalish masuk dalam kelas, terus ja M cabut lari sebab risau plak Khalish ubah fikiran nak ikut balik. Tak ka haru tu..hi hi.al maklum la Khalish tak pernah berenggang lagi ngan Ibu dia ni lama2..



Ibu dan Abah doakan Khalish belajar rajin2 dan berjaya dalam pelajaran.Semoga Allah terangkan hati Khalish untuk menerima ilmu pengetahuan dengan mudah..Akhirnya menjadi insan yang cemerlang di dunia dan di akhirat..Aaminnn ^_^

Wassalam





38 jejari yang tajam menaip:

CeqGu said...

betul dah tu tindakan M...jangan tunggu anak lama2, satgi yg elok2 pun tiba2 meraung.kalau menangis pun biaq pi la, pandai la cikgu dia pujuk :) cikgu pun tak selesa kalau parents duk tunggu n intai2.

Mia Kassim said...

belajar rajin2 ye khalish.....

Remy hazza said...

amin...remy pun doakan yg sama...semoga khalish menjadi insan berguna..... banggakan ibu bapa dan juga negara....

Myra Jay said...

Alhamdulillah good boy, dah besar anak akak ye :)

Nyue said...

rindu plak dgn khalish...w/pun xsempat nak main2 dgn dia..

k.yu..opss akk ke? akk la erk..Ibu M, hehe...haa...nak pangil ibu la..ibu..ibu..

smbg komen..k.yu doakan khalish rajin2 belajar, dgr kata cikgu taw, jgn mls, bgun pagi2, cool baby boy cool...

mne tahu lps ni jmpe khalish, khalish semakin bijak n hensem..ehhee

ieda said...

alhamdulillahh khalish pergi tadika islam sama macam zahrien ..

seronok tgk kan ;)
happy aje khalish !

Leeza Eelza said...

bagus lah kecik2 dah tak takut g sekolah..

Kakzakie said...

Semoga anakanda Khalish akan menjadi anak yg soleh dan cerdik.

Tak rugi ke tadika islamik M sebab kakak dah merasainya. Ketiga-tiga anak kakak semua ke tadika begini. Tunggulah masuk bulan 7-8 tahun ini Khalish dah boleh solat dan hafal baaaaayak doa.

Mrs Velentine said...

alhamdulillah dah sekolah dah khalish..baiknya dia x nangis..rajin2 belajar tau

intanfirdaus247 said...

khalish ..selamatmenempuh alam persekolahan..beg transformer tu nanti tukar jadi robot tataula haaaaa

are_lin@yu said...

dh besar khalish kan..jgn ibu dia yg ngis xnk pisah ngn khalish dh lah..hikhik..selamat belajar khalish!rindunya..huhu

CikZaniff said...

smgt khalish ye..
belajaq rajen2 tau khalish..:)

Norhaizan hakim said...

Anak2 ni memang rasa cepat jer besar kan M...anak sulung KZ pun dah form 4..in no time, dia akan berkata..ibu..esok ada org datang nak bertanya...huhuhu...

Ena's Palace said...

Alhamdulillah..da masuk skola da yer..belajar rajin2 tau...

Deqla manjew said...

alololo..comelnye khalish nk ke sekolah.. beg liplap lagi tu..dia xde adui2 ke kat sekolah dear? hihihi..

hazwan hairy said...

dah mula sekolah..hehe..jgn nangis2 tau bljr rajin2...

Cik Nur said...

Alolololo..tomeinya dia..!!
Rindu laaaaa....

Tadika tu mmg baju mcm tu ke kak..?

Kak nur juga doakan khalish berjaya dalam hidup..belajar rajin2 ye cayang..!

Aduiii..aduii..tak boleh lupa..!
Heeeeee... ;)

Chic Na said...

waa siap beg ada lampu blink2 lagi. khalish kan good boy. semoga jd pelajar cemerlang. :)

sHaRiNa eLyaNa said...

da masuk tadika da dia..smua nya baru hehe...

Mimie said...

alahai shomelnye die berbaju skola

fieda said...

wah..khalish pun same geng ye dgn maira taun ni dah gi sekolah...belajar2 pandai2 ye..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

muke khalish cm cuak jek tu,hihih selamat bsekolah ye

nanieybarnieylurviey said...

Waaa.. Siap ada lampu lip lap lip lap lagi.. Mesti smgt mau ke sekolah.. Betul tu kak.. Biar majal tp sistem pembelajaran islamik tu yg bgus :) :) utk kebaikan khalish jgk :) pejam celik pejam clik da g sekolah da...

dya bunga said...

belajar rajin2 ye khalish.

Karukord jagau said...

selamat ke sekolah :)

Hatimi Tahirruddin said...

haha mmg nampak nerves...takpe la khalish...lama2 nanti ok lah...

wan nurul hezrina abd halim said...

amin amin semoga khalish cepat belajar

Cik Aini said...

comellnya dia..jgn byk meragam ye Khalish syg :)
moga Khalish jd ank yg pintar,soleh dan mbahagiakan ibu bapa.amin

aduiii aduiih aduihh punggung kami basah.haaaaaaa rindu Khalish

Kesuma Angsana said...

kemain bersemangat lagi ni

Deq's Qienz said...

wahh khalish dah ke skul ek..compom excited kan..kan..tahniah khalish..cayalahh

Nisah Idham said...

Alhamdulillah..
Khalish dah besar ye..
InsyaAllah, Khalish pasti menjadi Muslimin yang tinggi ilmunya ..

kinara kinatara said...

amin kak..harapnya bergitulah hendaknyta...:)

khalish x nangis kan??

IntaNBerliaN said...

smart je khalish nak sek..

lelamaisara said...

bukan main semangat lagi ye khalish nak p sekolah ea...

Yana Libra said...

cantik beg khalish~ :)

selamat bersekolah ye khalish~~ hehe

Khairul Bariah Salleh said...

best kn bila tgk reaksi anak nk sekolah?qusyairi pun sek tahun ni..selamat bersekolah utk khalish..:-)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

mesti khalish dh dpt ramai kwn kt sek yer hehe...belajar rajin2 tau khalish

9n0L4 said...

masuk skolah betul betul nnt mesti jadi budak paling pandai ni. :)