Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Tuesday, June 12, 2012

Bayi Berumur 9 Bulan Dah Belajar Berenang

Assalamualaikum..

Mai M nak cerita pasai baby girl yang dah belajar berenang pada usia yg sangat muda iaitu 9 bulan. Sapa yang tak kenal ngan Dr Sheikh Muszaphar, angkasawan pertama negara kita. Ha! baby girl tu puteri sulung beliau la. Namanya Sophea Isabella. Bayangkan baby ni bleh tahan nafas 3 hingga 10 saat dalam ayaq. Dasat kan kecik2 lagi dah belajar berenang. M ni dah besaq panjang pun dok lemaih dalam ayaq lagi. Hu hu hu...

Pada sapa yang tak tau lagi, Bella ( nama manja dia) dilahirkan secara waterbirth. Bersalin dalam ayaq la tu. Katanya, kaedah ni bleh kurangkan sakit masa bersalin. M tak tau la kan betoi ka dak. Tu kena tanya Dr. Halina la kan. Lagipun kos bersalin secara waterbirth ni agak tinggi ( tak mampu la M ). Mungkin sebab tu kot dia dah biasa ngan ayaq ni kan.

Kalau hangpa nak tau cerita lebih lanjut pasai kelebihan Bella ni bleh la baca kat Majalah Mingguan Wanita edisi Julai bil 1491. Ataupun hangpa bleh la terjah blog Dr Halina http://barelysupermommy.com/untuk tau perkembangan Bella. Seronok sangat baca entry2 menarik kat blog ni tentang aktiviti Bella....

20 jejari yang tajam menaip:

Yana Libra said...

saya dah baca kat blog tu camne dia train anak dia biasa dengan air..hehe..

mmg dari lahi diorang dah ajar anak main air~

Arina Shamsul said...

assalammualaikum dear...:)

mama kembali :) apa khabar?

kalau kecik2dah main air,besar nanti mesti wat record berkaitan air kan? kan..,?

Si Matatajam said...

Yana: Betoi tu...

Si Matatajam said...

Mama: wah best la mama dah balik... M baik ja. Mama n family hope sihat na.

Cik Nur said...

selalu juga nur singgah blog Dr.Helina..

Suke tengok bella berenang..!
Cute..!

ain vanilla said...

waah . memang menarik la pasal budak comey tuu .

Ayuni said...

hm,good effort of the parents...

Wanieys said...

hari tu tgk kat tv interview mummy and daddy bella...best tgk diorang citer pasal ajar bella berenang hehehe

~Sweet Honesty~ said...

kecik2 dah pndai berenang..dah besar, jadi jaguh renang la yea.. nk terjah la blog bella..(^_^)

cendol said...

oh ! bestnye ! cendol pn nak buat cam 2 la..hoho
dulu cendol pn x reti brenang,tp ayh latih mase umo 8 thn..care nye,ayh humban je cendol dlm kolah then dy jerit2 "berenang2,ayh x nak tolong kamu" haha ape lgi,takot punye pasai cube la jugak kayuh2..haaa jadik pn..boleh berenang! enjoy!

Masha Meisters said...

tengok jugak mase dyeorng keluar kat nona yang lepas...

Masha sendiri xpandai berenang...kiki

(actually takot air) haha

Chic Na said...

tgk jugak haritu dlm talkshow kat tv9. kagum sgt tgk bella. pandai dia kawal pernafasan. kalo cik na pun takut. :)

aReLaN said...

memang kena train awal2 lagi la.saya pon kureng bab berenang ni.hmmm..

babycomel said...

lentur buluh kena dr rebung kan. kita ni fobia sket dgn air, sbb ada pengalaman ala-ala lemas gitu. pdhal air cetek je ;)

dyabunga said...

anak2 mat salleh pun ramai buat cm tu..hihih

Miss BaNu said...

wah kecik2 dh ajar berenang..bagusnya...

Deqla manjew said...

bagus betul budak kecik dah pandai berenang..deqla jgnkan berenang tengok air pun takot..hihi..napok benor nipunyeee...tp sungguh, deqla x reti berenang..hubby jugak la yg terer...jeles! huhuhu

lelamaisara said...

Macam senag aje tgok budak comey tu berenang kan...tgok kat Nona ritu...

Kenapa saye tak pandai2 pon berenag...hahhhaa

Cinta Misteri said...

Bellapun dlahirkn dlm air...haruslaaa dia terror.

9n0L4 said...

untunglaaaaa kan. kecik kecik dh diajar. nnt besar mesti jadi someone.