Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Saturday, June 16, 2012

KISAH MAYAT MEMBACA SURAH YASIN DI MEKAH
Ini adalah cerita benar yang telah diceritakan oleh pelajar-pelajar Malaysia di Arab Saudi. Peristiwa ini baru saja berlaku dan disahkan benar oleh Ustaz Halim Naser….penceramah bebas yang amat terkemuka di Malaysia.

Ceritanya begini.. Pada suatu hari di musim haji yang lepas, pelajar Malaysia yang sama-sama menunaikan haji telah mengikut seorang Arab untuk mengebumikan mayat seorang yang meninggal dunia pada musim haji. Makam tersebut terletak di Ma’la….tempat pengebumian para jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah….

Cara yang mereka kebumikan mayat ialah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk kira-kira lapan bulan. Selepas lapan bulan, lubang itu akan dibuka semula untuk mengebumikan mayat yang baru.

Pada hari tersebut, apabila satu lubang dibuka untuk mengebumikan mayat yang baru, orang Arab tersebut bertempiaran lari kerana dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti kebiasaannya. Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas. Hasilnya dia mendapati memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat tersebut sedang membaca Al Quran, dan Al Quran tersebut memang yang asli.

Selepas dilihat seterusnya. Ayat Quran yang terbuka ialah Surah Yasin. Satu lagi perkara ialah mayat tersebut tidak reput dan kain yang membalutinya juga tidak reput. Yang reput hanyalah kapas yang diletakkan di antara mayat dengan kain kapan (kain ehram).

Setelah dibuat kajian, rupa-rupanya mayat tersebut ialah mayat seorang lelaki berkulit hitam yang kerjanya ialah membersihkan Baitullah daripada tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain selain daripada membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air zam-zam. Jika tiada tumpahan , dia kan duduk di satu sudut Baitullah dan membaca Surah Yasin.

Itulah kelebihannya bagi orang yang berbakti ke jalan Allah… Inilah yang membuatkan kita semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah… .

Selepas peristiwa itu, lubang kubur itu pun di patri (disimen) dan ditandakan agar tiada mayat lagi yang akan dikebumikan di situ….. sumber renungan kita. Inilah bukti akan janji-janji Allah pada hambaNya yang taat dan ikhlas bekerja keranaNya.

Wassalam..

Sumber:http://www.facebook.com/akuTAUBATkepadamuYAALLAH


p/s: Sama2 la kita amik iktibar dan jadikan cerita ni sebagai pedoman ye kengkawan.

13 jejari yang tajam menaip:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Subhannallah.. terima kasih kerana berkongsi.. :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

SubhanaAllah.. sungguh menginsafkan sisipan ini. Membaca penceritaan ttg Baitullah, menambah kerinduan Kak Mirror pd kota suci itu. T _ T

Thanks singgah blog Kak Mirror tadi. Jom! Kita blogwalking bebanyak mlm ni ;D

Chic Na said...

subhanallah. mmg memberi kesedaran. sama2 kita beramal. :)

Dieyna said...

Subhanallah.. hebatnya kekuasaanNya...

aReLaN said...

besar betul kekuasaan ALLAH....

ainnoraini said...

Terima kasih berkongsi cerita yg hebat ini..

~Sweet Honesty~ said...

dimna2 sja allah menunjukkan kekuasaan-Nya..

Cik Aini Lavender's said...

Subhanallah..
kuasa Allah kan tuk hamba2 NYA yg baik :)

jaakechik said...

subhanallah.... sama2 amik iktibar...kuasa ALLAH mmg hebat.

wan nurul hezrina said...

subahanallah..maha suci Allah..kita patut mentauladani sifat hamba Allah itu..betapa sucinya membaca Ayat2 Al-Quran

Wanieys said...

Subhanallah...kekuasaan Allah S.W.T

9n0L4 said...

ya Allahhhh. tu baru ganjaran alam barzah. kalau di akhirat, tak tahu lah nikmat yg cmne pulak kan.

IntaNBerliaN said...

Subhanallah... kuasa Tuhan...