Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Monday, April 01, 2013

Hukum Sambut April Fool


April Fool disambut setiap 1 April setiap tahun oleh masyarakat beragama Kristian.. Namun, umat Islam kini bagaikan terikut-ikut dengan budaya barat kini..Halloween & Valentines Day dah jadi kebiasaan bagi umat Islam di Malaysia ni dok sambut ngan kengkawan yang bukan Islam T_T

Kalau kita tengok retis negara kita ni bagaikan berbangga bila sambut halloween...Snap pic dan hapload kat tenet aksi2 depa yang hepi time tu.. Astaghfirullah...moga depa dapat hidayah dari Allah swt..

Berbalik pada isu April Fool, jom kita tengok apa kata Ustaz Azhar Idrus mengenai hukum menyambut April Fool ni


                                 

Rasanya semua dah jelas kan..Hukum menyambut April Fool adalah HARAM!
Sebenaqnya, apa saja perayaan atau sambutan masyarakat bukan Islam adalah haram kita sambut. Jadi sesapa yang rasa nak kenakan kengkawan pada 1 April ni hentikan ja la niat tu...bukan saja dapat dosa tapi silap2 bleh putus kawan tau -.-

Wassalam



39 jejari yang tajam menaip:

Tihara said...

dari sekolah dulu mmg benci april fool ni..nama pun fool kan

babYpose said...

salam kenal, sgt informatif..

AyueJean AJ said...

NO to April Fool!

Mrs Velentine said...

haram jadi jangan sambut..done twisties

PuanZaniff said...

saya suka bila masok bulan april..sebab besday bulan nih..hihi..

adzairdawati makdara said...

Say no to april fool :)

Chic Na said...

tu la kan. mcm berbangga2 lak sambut. harap dijadikan pengajaran.

Deqla Manjew said...

dah nama pun april FOOL kan..mmg x elok la disambut...deqla x ingt la harini april fool..tp tgk ramai yg update entri psl ni baru teringat...haha

the malay male said...

terima kasih atas peringatan

Mrs Velentine said...

**pasal RBDAD tue ntahlah bukan dah 28 episod ker??hehehe,,

Mia Kassim said...

Dah lah haram bodoh2kan orang pulak....klu sapa2 muslim yang sambut juga...emm tak tahulah...minta kita semua dikuatkan iman....

wan nurul hezrina abd halim said...

nurul sama mcm deqla.mmg dr dulu tak ingat hari apa 1hb april

Kesuma Angsana said...

tq share this, !

Yumida Huda said...

nice sharing sis mai
masa skolah dulu2 glemer bende nih
x ske klo orang kenakan kita

Nastyna said...

takder kebaikan langsung pun buat fool fool ni, betul kata u, boleh buat ilang kawan jer.

Etuza Ezawarna said...

tak perlulah terikut2, saya memang tak minat april fool ni..buang masa ja..baik ikut sunnah nabi kita..lebih baik berdiam diri kan

eita said...

buat apa lah nak sambut hari2 yang mengarut macam ni

Jemarisuri said...

tak suka sbb sakit hati je bila terkena ...

say no april fool...

Etuza Ezawarna said...

selalu saya tak join ni, agak buang masa ja..kan lebih baik ikut sunnah nabi. Berdiam diri adalah langkah terbaik jika kita tak tahu sesuatu hal..a pool ni macam gurausenda ketawa riang ja..banyak joke.

Etuza Ezawarna said...

selalu saya tak join ni, agak buang masa ja..kan lebih baik ikut sunnah nabi. Berdiam diri adalah langkah terbaik jika kita tak tahu sesuatu hal..a pool ni macam gurausenda ketawa riang ja..banyak joke.

Etuza Ezawarna said...

selalu saya tak join ni, agak buang masa ja..kan lebih baik ikut sunnah nabi. Berdiam diri adalah langkah terbaik jika kita tak tahu sesuatu hal..a pool ni macam gurausenda ketawa riang ja..banyak joke.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

apa yg nk dismbutkan sgt.... hoooooo

umi alya said...

tak suka..

E'in said...

ein xsambut... hehe

Cik Nur™ said...

Klau dulu2 selalulah sebut april fool ni...skrang ni tak dah...tak ingatpun hari n aprilfool...hhihi

ieda immi said...

memang pun haram tapi masih ramai yg suke sgt ngan aprilfool nie hurmmm

nabila biela said...

betol3...haram smbut..huu

IntaNBerliaN said...

sy prnah terkena tau..! memang tak suka.. dah la sy mmg xlayan benda2 camni..

Cho Zila said...

entah apa yang nak disambutnyer akakpun tak tau.. memang tak suka dikenakan... dan tak suka kenakan orang...

aTieYusof Family said...

Ntah apa2 kan April Fool ni?..
mmg tak sambut pun, apatah lagi dah tahu hukum nya haram lagi lah tak kan sambut...
TQ share M..:)

Aine Ainun said...

dulu mase sekolah suka main2..dok sebut2 je...tapi mase tu tak faham la soal haram nih..=)

FarhanahAdzlan said...

moga2 kita ditetapkan iman dari mengikut budaya2 orang kafir.

Hatimi Tahirruddin said...

hihihi betul tu tak payahlah kita nak ikut budaya org bukan islam...

Che Rosliza Che Mat said...

akak pun tak suka....nice info m..

nanieybarnieylurviey said...

Nani xpernah smbut n xlyn mcm ni. Tp pernah time sekolah member di kenakan dek senior. Nasib la senior tu x kenakan nani. Gegar hostel nanti. Wahaha

Apapun moga yg pernah smbut tu berenti la smbut

jaakechik said...

hope seluruh umat islam skang dah tahu, yg april fool tu haram. makin byk pendedahan tap yg peliknya ada jugak yg belum tahu kan?

Cik Aini said...

zmn bebudak dulu sambut la akak..ms sek2 dulu.bila ingt2 blk lawak sgt..kenangan suma tu..skrg dah tua..dh tahu boleh ke x boleh :)

QasehnyaRania said...

tak suka.blom pernah kena lagi

9n0L4 said...

dulu kat hostel mmg ade main la bende ni. senior yg buat. zaman jahiliah dulu. hehe.