Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Monday, April 15, 2013

Tips Elak Masalah Gigi & Gusi Ketika Hamil


Masa M belek2 majalah Mingguan Wanita Bil.1532, ada satu artikel mengenai masalah gusi ketika hamil..Terus ja fikiran M ni melayang teringatkan kengkawan GSF yg tengah pregnant, Aima & Kak Dieyna ( ada ura2 yg big boss GSF pun peknen gak..so Mama tolong sahkan tau).
Straight to the point, M nak share tips untuk mengelakkan masalah gusi dan gigi ketika hamil yg M dah baca tu..

~Amalkan makanan yg kaya dengan sumber kalsium seperti susu, yogurt & keju. Malah pil obimin yg dibekalkan oleh klinik juga mengandungi banyak vitamin serta kalsium lengkap untuk tumbesaran janin...

~Berus gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari menggunakan berus lembut dan gosok la dengan perlahan-lahan dan berhati-hati.

~Gunakan ubat gigi khas bagi ibu2 hamil yg mengalami masalah gigi sensitif.

~Gunakan ubat gigi dengan perisa berbeza ketika memberus gigi sekiranya masalah loya & muntah masih berterusan. setelah jumpa yg sesuai maka terus gunakannya di samping mencuba ubat kumur berflorida.

~Kurangkan pengambilan gula serta makanan yg manis termasuklah biskut, kek serta minuman soda.
~Flos gigi setiap hari terutamanya setelah selesai makan...
Hope tips tu dapat membantu pembaca my blog yg tengah dan bakal pregnant ni yek ^_^

Wassalam

p/s: teringat plak pengalaman buat pemeriksaan gigi masa peknen my Khalish dulu..hi hi..

19 jejari yang tajam menaip:

PuanZaniff said...

tips menarik..tq share..:)

ieda immi said...

TQ tips dik ..
sib baikk akk x pernah alami masalah gigi masa ngandung ;)

aReLaN said...

my wife awal2 pregnant dulu selalu sakit gigi.degil, suruh minum susu tak nak.aiyaa...nasib baik sekarang dah ok

TiranaAduka said...

Salam M

Kesihatan amat berharga dari segalanya...
Thanks... sudi share....

Tak lupa juga buat M...
1 disini... terima kasih..

Mrs Velentine said...

mama Preggy???wah makin ramai ni..deq pun sama..

Ratu Hatiku said...

Tq share.. ermm teringin plak nak pregnant lagi..hihihi

Deqla Manjew said...

yup..rasanya mama arina pun peknen gak tu.. M lupa ke dq pun peknen?..wahh ramainya GSFian yg peknen!! kalo la deqla pun mcm dorang alangkah bahagianyaa... huhu...

Sue-Rya Qistina said...

mujurlah x alah pd susu. at least dari susu pun boleh tambah kalsium. tapi kdg2 time berus gigi pun gusi bole jd berdarah sbb berus tu keras or terlalu kuat

Myra Jay said...

TQ sharing, nanti myra leh share dengan member opis, skrg dia tengah preggy :D

Si Matatajam said...

@Deqla Manjew: ops terlupa plak DQ pun peknen gak..hu hu...sori DQ

Nastyna said...

Ini orang tak peknen pun boleh amalkan, tambah2 yg jens gusi sensitif tu kan. Thanks for the tip.

Cik Nur™ said...

ohh...mmg akan ada masalah gusi n gigi eh bila mengandung....

baru tahu

Cik Aini said...

ooooo..
boleh buat tips tuk ms depan nih.hehehe

Chic Na said...

panduan utk masa depan ni. hehe.. ramai kan gsfian preggy. ;)

intanfirdaus247 said...

leh amek sebagai peringatan kalau peknen nanti..M peknen ke?

N.Aima K said...

time prgnnt lah sedap mengadap yg manis2 nih!!

sHaRiNa eLyaNa said...

insyallah nnt da nak pregent sha rujuk sini ya :D

9n0L4 said...

gigi pun boleh saket ehhh. huhu. mmg betul la byk berubah hormon.

Anonymous said...

Assalamualaikum.. kak M.. agak2 kalau loya setiap kali kumur lps gosok gigi tu leh jd ke kite pregnant? stkt ni period lom loewat lg tp stiap kali gosok gigi asyik loya je.. TQ :-D