Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Sunday, May 27, 2012

7 Ayat-ayat Cinta


Mai M nak share ngan semua tentang 7 ayat2 cinta yang kita patut amalkan. Mungkin dah ramai yang dok amalkan dah...tapi bagi yang tak tau lagi, jom berkenalan ngan ayat-ayat cinta ni...

Sabda Rasulullah SAW:

Barangsiapa yang hafal dan mengamalkan tujuh kalimah ini akan dimuliakan oleh Allah dan malaikat dan akan diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih di lautan..

1. Bismillahhirrahmannirrahim : Pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.

2. Alhamdulliah : Pada tiap-tiap habis melakukan sesuatu.

3. Astagfirrullah : Jika tersilap mengatakan sesuatu yang buruk.

4. Insyaallah : Jika ingin melakukan sesuatu pada masa akan datang.

5. Lahaulawalaquataillahbillah : Bila tidak dapat melakukan sesuatu yang agak berat atau melihat sesuatu yang buruk.

6. Innalillah : Jika menghadapi musibah atau melihat kematian.

7. Laailaahaillallah : Bacalah sepanjang siang dan malam sebanyak-banyaknya. Amalkanlah selalu moga-moga kita tergolong dikalangan orang yang terpilih oleh Allah.

Sumber: Dunia Macam-macam.


p/s: Amal jangan tak amal (pesan untuk diri sendiri) & untuk semua (^_^)

14 jejari yang tajam menaip:

mirmashi94 said...

yang melekatnya no 3 ngan 4 laa. hmm, masih kena perbaiki diri.

thanks sebab mengingatkan ^^

Yumida said...

pesanan yg baik...hope diri ini sntiasa mengamalkn 7 ayat cinta tu

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

ayat cinta yg terbaek!suke!

Ayuni said...

thanx, ske sgt2....

Wanieys said...

Alhamdulillah kak semua tu wanieys ada amalkan dlm kehidupan harian :)

Yana Libra said...

peringatan yang bagus..hehe~~ :)

insya'Allah diamalkan :)

dyabunga said...

pesanan untuk diri dya jugak..

Cinta Misteri said...

thanks for sharing...insyaAllah akan selalu diamalkan semoga kita semua dekat dgn kekasih kita Ya Rabb sang pencipta agung.

Dieyna said...

terbaik.. akak nak copy n nak print k... hehe

Si Matatajam said...

@dieyna: silakan akak. Sharing kan caring

Chic Na said...

ni br betul2 ayat cinta.
thaks M atas peringatan.
sama2 kita amalkan. :)

9n0L4 said...

ayat cinta yang terbaikkkkk. ;)

Fiza Suhaimi said...

Thanks untuk entry ni M.. Buat diri saya yang mudah alpa.. :)

wan nurul hezrina said...

insyaallah selalu mengamalkan=)