Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Saturday, May 26, 2012

Lima Fakta Mengenai KOPI



Apa habaq hari ni? Pagi tadi breakfast minum ayaq apa? M rasa pasti ada penggemar kopi di kalangan member2 blog ni. So mai M nak cerita pasai beberapa fakta mengenai kopi yang dikemukakan oleh Rob Van Dam, PHD, Harvard School of Public Health.

5 fakta tentang kopi yang perlu hangpa tau:-

* kandungan kafein memang dapat meningkatkan aliran darah. Jadi, jika anda memiliki keluhan hipertensi, ada baiknya agar kurangi pengambilan kopi.

* Kafein juga dapat mengurangkan rasa mengantuk. Jika anda memiliki kesulitan tidur, apatah lagi insomnia, jauhi minuman ini.

* Dalam Jurnal Archives of Internal Medicine, didapati bahawa mengambil secawan kopi sehari dapat mengurangkan risiko menghidap diabetes sehingga 25%, kerana kandungan antioksidan yg dikenali sebagai asid chlorogenic.

* Antara yang lain, kopi juga mampu memangkas risiko penyakit Parkinson, Alzheimer dan kanser hati.

* Kopi juga boleh meningkatkan risiko stres, tegang, cemas dan gelisah akibat pengambilan yg berlebihan.

Penyelidik menyarankan ada baiknya anda mengambil kopi secara bijak. Cukup meminumnya satu atau dua cawan kecil sahaja setiap hari. Jangan lupa perhatikan juga tambahan perasa lain seperti gula, krim ataupun pemanis lain yg boleh mengundang kesan negatif.


Terlioq aih...


p/s: Minum boleh cuma jangan lebih2 ^_*


Sumber: Mingguan Wanita

8 jejari yang tajam menaip:

dyabunga said...

lepas ni kena kurang kn minum kopi lh..dh lh dya suka minum kopi

Hafiz Abdul Tahir said...

wuhu... kalau instant coffee pun same ke? nasib baik la hafiz x berapa sgt dgn kopi....

Si Matatajam said...

Dya: M pun suka sgt minum kopi...

Miss BaNu said...

dulu2 masa belajar kt universiti kopi mmg minuman wajib hehe skrg ni dh jarang dh minum kopi hehe

Karukord Jagau's said...

saya suka kopi...lagi2 kopi cap kapal api......peerrgghh...!

Chic Na said...

oh mmg favret kopi. tp skrg doc xbg minum dah sbb gastrik cik na dah teruk. :)

9n0L4 said...

makan minum ape pun mesti berpada² kan. ;)

Syakir Rahman said...

tapi itu kopi yg instant kan?? kalo kopi yg kisar sndiri rasanya lg elok :)