Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Sunday, May 27, 2012

Cerai Bukan Perkara Main-main...



Kalau kita dok dengaq la ni macam2 cerita kat media massa pasai kahwin cerai, cerai kahwin... Sememangnya cerai ni dihalalkan dalam Islam tapi cerai juga perkara halal yang sangat di benci Allah swt. Bergegaq Arasy tatkala cerai dilafazkan sang suami.

Zaman skang ni ramai yg kita dok dengaq dan dok tengok hal cerai berai ni macam depa main dangau (pondok2). Dah tu suka pulak dok canang heboh merata. Tak baik tu...Sebab masa tu masih ada ikatan lagi selagi ia tak disahkan. Jadi kita dah buat dosa sebab dok cerita keaiban suami @ isteri dan pergolakkan dalam rumah tangga sendiri yang mana sebelum ni orang yang tak tau dah abih tau hal dalam 'kain' kita. Kan malu tu...

Ada jugak yang boleh main2 lafaz cerai lepas tu tarik balik pulak..ishk2 macam2 la....Sebab tu la sebelum cerai dilafazkan, sang suami sepatutnya fikir la 14 ratus ribu kali dulu. Sebab benda ni sangat dibenci Allah swt. Setan pulak dok hip hip horrayyy bila laki bini bergaduh sampai tak hengat....

Memang la M ni bukannya perfect wife and perfect person yang buleh cakap tu cakap ni. Tapi sekadar luahan rasa...harap ada yang ngerti dong ngapain M bicara gini...Jangan salah paham ok...

Niat M supaya kita terutamanya yang menggalas tanggungjawab sebagai suami dan isteri lebih bertanggungjawab dan bukannya suka2 dok berjabat tangan dengan tok kadi masa akad nikah. Kesian la kat anak2 yang sesetengahnya masih kecil dan tak tau apa2 yang dok jadi kat ibu dan ayah depa. Hari2 dia terpaksa dok hadap tengok 'perang teluk' kat dalam rumah dia. Bleh tekanan jiwa budak tu nanti. Hmmmm... harap2 kita tak dok dalam situasi camtu na. Sayangilah Keluarga Anda...Peace...

Wassalam ^_^


p/s: Semoga Allah panjangkan jodoh kami suami isteri dengan limpahan kasih sayangNya.

11 jejari yang tajam menaip:

Ayuni said...

hm, seram....

Miss BaNu said...

aah takut la dgr bab2 penceraian ni..seriauuuuu

Miss BaNu said...

aah takut la dgr bab2 penceraian ni..seriauuuuu

lelamaisara said...

Betui2 ....takut kan dgar cerita cerai berai ni...bnda ni bukan perkara main2....

Yana Libra said...

mintak jauhlah benda2 macam tu..saya dahlah belum kawin lg ni..huhu~~

Chic Na said...

yelah, citer2 camtu mempengaruhi jgk yg bujang2 ni takut utk kawen termasuk cik na. hehe.. harap2 kita semua dijauhi benda2 mcm tu. :)

9n0L4 said...

betul tu. dh berumahtangga ni kene byk sabar dan tolak ansur. ;)

Fiza Suhaimi said...

Memang takut dengar macam tuu even saya still student.. Moga-moga Allah swt panjangkan jodoh M dan husband tercinta.. Aamiin.. :)

wan nurul hezrina said...

kalau boleh nak jodoh sampai mati...takmo lah cerai2..not good

Si Matatajam said...

@ Fiza: Tq dik. amin....

Liza Razak said...

zaman sekarang ni..cerita cerai-berai ni dah jadi macam biasa pulak..menakutkan betul !