Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Tuesday, May 29, 2012

Jangan Gunakan Kalimah SALAM!!!




Apa habaq member2 yang M kasihi semua.Hari ni mai M nak cerita ngan hangpa semua pasai kalimah salam. Masa M dok godek2 google tetiba M ada terbaca kat satu blog pasai kesalahan penggunaan perkataan SALAM.  Selama ni M pun tak tau lagi pasai hal ni & ramai juga yg M dok tengok masih dok gunakan kata salam sebagai pengganti ucapan Assalamualaikum..

Jadi hujah-hujah  seterusnya tolong baca kat >>>sini na...

27 jejari yang tajam menaip:

لين Si Pipi Merah said...

sangat tepat kak m...nice sharing...jaakillah khair...

lynn tag juge kak m kat sini...

http://ohgadisitu.blogspot.com/2012/05/segmen-saya-suka-blog-dia-by-sandra.html

tanda ingatan.. :)

لين Si Pipi Merah said...

typo-> jazakillah khair..

Fiza Suhaimi said...

Fiza pun dah tak guna perkataan Salam tuu.. Bila nak mesej memang taip penuh.. Even panjang tapi puas hati.. :)

Ummi Iman said...

Banyak juga pendapat tentang isu ni..

~~zana@pb~~ said...

Ramai yg dah tau tapi masih berlaku juga, nak ingatkan diri sendiri juga ni...

etuza said...

selalu guna kat sms hpone..tq teguran membina ya

Norzie hany said...

As salam M.
Nice info...tq for sharing.

Dieyna said...

akak selalu guna salam.. lepas ni kena beringat..

Miss BaNu said...

aah selalu guna ketika bersms..aah kena beringat pasni..

IntaNBerliaN said...

a'aa saya ada gak dgr psl ni dulu... lps tu tukar jd as salam plak...

p/s : GSF tu yg dkt sidebar M tu ek?
emmmm macamana tu yer?... sy xphm sgt dgn GSF ni.... :-)

@ deqla manjew said...

dulu2 org guna perkataan A'kum. tp org ckp x elok so kena guna perkataan SALAM.. skng SALAM pun x elok jugak..seeloknya guna perktaan penuh utk bg slm je kan...

Misya Mialen said...

sy pun sllu guna slm. mcm yg deqla ckp, sblm ni org komplen guna a'KUM, pastu skrg guna Salam pula.insyallah akan dipraktikkan;)

kiera'sakura said...

yang penuh lebih berkat.. dan jawablah salah melebihi salam yang die bagi.. contoh klu die cuma kata Assalamualaikum, kita jawablah salam dengan penuh :)

Yana Libra said...

saya pernah terbaca gak pasal isu ni..tp UAI komen lain pulak pasal isu ni..huhu~~

Arina Shamsul said...

sebaik2nya kita gunakan assalammualaikum sahaja..biar tidak timbul sebarang penyelewenagan maksud salam itu.lagi baik kan:)

Assalamu ‘alaikum dapat 10 ganjaran.

“Assalamu ‘alaikum warahmatullah 20 ganjaran

Assalamu ‘alaikum warahmatullahi wa barakaatuh” 30 ganjaran...

of kos la saya nak,yang paling banyak kan?hehehe.


jalan2 jenguk kamu juga dear..i miss u too hehehe.

cendol said...

nice share! tq so much! mmg sblm ni ade org menimbulkn persoaln ni..tq sgt!

Wanieys said...

guna terus Assalamualaikum kan senang
guna tanpa was-was hehe

hazfee said...

thanks. hehe. dulu selalu guna dlm sms

~Sweet Honesty~ said...

susah benar nak taip assalamualaikum kan?? taip jela.. bkn susah mana pun..hihi

Yumida said...

sy pn pnh guna perkataan ni sis..thanks atas perkongsian ni..be4 ni mmg pnh dgr..tp x berkesempatan nk baca secara terperinci...oooo...lepas ni diri ini kena sntiasa beringat

CikMai said...

mai memang taip assalamualaikum pun , tak susah pun ...kan..lagi sedap ....

Manan Qayyim said...

mcm tu ka...

Syimi_Nunun said...

Nice post :') Hurm , kalau Assalam boleh tak ?

Chic Na said...

sebelum ni slalu gak guna. tp sejak tahu, cuba elakkan. tp kdg2 tersasul gak. :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kisahnya... Tq sudi berkongsi info yaa cayangg... muahhzz

9n0L4 said...

zaman skrg sume nak ringkas aje kan. huhu.

wan nurul hezrina said...

dah nak cepat jadi salah kan kan??so lebih bagus dapat penuh.assalammualaikum=)