Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Saturday, August 04, 2012

Jangan Jadi Camni Sudah La...





Salam Ramadhan kengkawan GSF dan semua pembaca my blog ni.. Bulan Ramadhan memang sinonim dengan bazar Ramadhan kan...Kalau dah p situ memang nafsu makan kita ni melonjak-lonjak nak suruh beli yang tu, nak beli yang ni..Kadang-kadang tu dari umah dah bajet apa yang nak dibeli, tapi last2 bila dah sampai kat bazaar Ramadhan,semuanya jadi lain..bajet ke mana duit kemana..ha ha mula2 duit penuh dalam poket @ beg duit, last sekali seluk2 dah tinggal duit singgit beberapa keping, tak pun duit syiling ja...Masa tu baru la nak menyesal sebab bajet dah lari....

Bila membeli sampai tak hengat..Pelbagai lauk pauk,kuih muih,buah-buahan dan pelbagai jenis minuman semua kita sambaq...Bila dihidang sampai penuh meja sampai ada yang letak kat atas kerusi..Tapi bilangan orang yang nak bersantap tu Cuma dua tiga orang ja..Last2 perut dah bulat, mata dah berat..mula la mood nak solat jadi liat...

Makanan yang bersisa kat atas meja berlambak-lambak tu akhirnya jadi habuan tong sampah saja...Kan dah membazir tu namanya...Walaupun syaitan dibelenggu di bulan mulia ni, tapi amalan2 syaitan ada yg dah sebati ngan manusia ni ramai yang tak boleh nak elakkan.Contohnya membazir ni..Macam yg selalu kita dok dengaq, membazir itu amalan syaitan... Jadi betoi la kan...

Semoga kita sentiasa la beringat dan cuba sedaya upaya untuk elakkan pembaziran macam pict kat atas tu...Bazar Ramadhan akhirnya jadi Bazir Ramadhan...

Wassalam

p/s: Sekadar renungan kita bersama ^_^




17 jejari yang tajam menaip:

Nadia Elena said...

hehe..betul tu sis.. ^_^

saya jarang jugak la pi bazar ramadhan ni sbb takut terlebih beli..apapun, masak sendiri kat rumah lagi best..

~Sweet Honesty~ said...

setakat ne sweety lom penah lgi pgi bazar ramadhan..

Leeza dayasari [santai leeza] said...

yer benar. setuju.

لين Si Pipi Merah said...

selamat berbuka puasa Sis!

Karukord Jagau's said...

saya lauk telo dadar je (^_____^)

Masha Meisters said...

bazir ramadhan eh??? hihi.....

Cik Nur said...

nur belum pernah lagi ke bazar ramadhan..

xnaklah jadi bazir ramadhan...

Chic Na said...

kalau dah pegi tu tgk macam2 memang rambang la mata. semua nak. pastu membazir. tp dulu la, sekarang tidak lagi. hihi..

rAIHan said...

mmg kena jimat dan kawal nafsu kte. huhu..

button akak dah siap.
http://sukacakapsorang.blogspot.com/2012/08/button-badge-project-part-5.html

Cinta Misteri said...

Hari2 balik kerja CiM pergi bazar. Tak sempat nak masak laaaa....tapi CiM akan call 2 org bujang tue dulu tanya nak makan apa. Beli apa yg diorg nak jer. Kadang kalalah ada pembaziran bila jiran sebelah menyebelah hulur juadah. CiM cuma masak untuk juadah sahur jewrrrr...

Sama2lah kita beringat yea...yg meniaga untung, yg kita nieeee dah ler rugi poket, rugi pahala plak tue, lagi rugi bila Allah murka sbb buang makanan.

Wanieys said...

baru sekali g bazar ramadhan bulan posa ni...Alhamdulillah takat ni kt umah wani xder pembaziran lagi hihi

Deq's Qienz said...

posa tahun nih baru 2kali sy ke bazar..tak berapa ada selera la..kalo beli pon cukup2 jew..elak pembaziran.hikhik

gadisworld said...

betul tuh..maklumlah bila g bazar ramadan tu masa pewut tgh lapar, so nampak semua sedap..last2 bila lepas berbuka kuih muih tu tak tersentuh pun..bazir..bazir..

IntaNBerliaN said...

sy blm g bazar lg.. hihii.. tu la, kalu g bazar, mcm2 nak kan.. sy kat umah ni, hubby mmg dah didik xmembazir.. tu yg xda beli sgt pun.. lgpun, sy biasa buat kuih sndiri.. tu yg jarang beli :-)

Deqla manjew said...

alhamdulillah.. penyakit membazir ni dah kureng dalam diri deqla...makin lama main x terliur sgt pun tgk juadah kat bazar tu.. huhu

Cik Aini said...

mmg la M kan..
ms nk beli tu suma rs tingin..nmpk sedap..
pastu bila berbuka lgsg x sentuh..haish jgn lah kita mbazir di bulan mulia ni :)

9n0L4 said...

dari buang cmtu, baikla bile beli byk tu, sedekah kat org kan. ;)