Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Sunday, August 19, 2012

My Last Project ^_^


Salam Aidilfitri buat semua pembaca blog Mai Nak Cerita...Tq sebab sudi singgah ke my blog yang biasa2 ni yek.. Ari ni M hapdet pasai my last Project kuih raya yg M siap kan pada ptg 29 Ramadhan...Tak sempat nak hapdet semalam sebab suri rumah cam M ni memang busy tahap gaban la bila pokcik Mohor Besar Raja2 tu umumkan esok raya kan.....

So terpaksa la M hapdet ari ni.. Nak habaq kat hangpa last Project M ni M buat kek tiga bijik..Kek mentega warna warni ( hijau, kuning dan merah), kek mentega marble ( coklat dan kuning) dan kek coklat yg di request adik2 M..Kata depa dah lama tak makan kek yg kak buat tu.. Memang betoi tu dah 5 thn M tak buat kek Coklat kegemaran depa tu..

Asalnya resepi ni M olah dari resepi butter kek yg My Mak buat..Ni resepinya...

Kek Coklat Si Matatajam 

Seketul Buttercup
Satu cawan gula castor
5 Biji telur saiz A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri (M guna jenama blue key)
Satu keping coklat masakan( cairkan dengan kaedah double boil)
1/2 cawan serbuk koko Van Houten 
Sedikit susu Ideal untuk dicairkan bersama coklat masakan
1 s/k esen vanila

Cara2 membuatnya:

Panaskan oven pada suhu 170 darjah celcius 
Putar gula dan mentega hingga kembang dan putih
Putar telur sampai kembang dan kemudian masukkan dalam bekas mentega dan gula tadi..
Putar lagi dan masukkan esen vanila dan putar lagi..
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil putar lagi 
Kemudian masukkan serbuk koko putar sehingga sebati
Lastly masukkan coklat masakan yg sudah dicairkan dan putar sehingga sebati..
Masukkan adunan tadi ke dalam loyang yg dah dilenser dengan mentega
Bakaq selama 50 minit atau sehingga kek masak ( M cucuk ngan lidi nak tau kek tu dah betul2 masak, kalau tak melekat pada lidi tu kiranya dah masak la tu)
Lepas dah masak biaq kek tu kat dalam loyang sat, agak2 sejuk baru keluaqkan kek dari loyang na...
Siap ^_^


Panas lagi masa snap pict ni...Abaikan rupanya yg tak berapa comel tu na..Yg pasti, semua cakap sedap. Hi hi.. Kalau nak cantik bubuh la topping kat atas kek tu..Kek yg lain tu M tak sempat nak snap pict sebab bz sangat...

Selamat Mencuba Puan2 ^_^

Wassalam 

Taqqaballahu Minna Wa Minkum









14 jejari yang tajam menaip:

Cendol said...

M..Cendol pn buat kek coklat,..tapi tetamu mkn sikit je..diri sndiri yg mkn lbh..klik2 duit raye utk M =)

Miss BaNu said...

wahhh sedapnyer kek..rajinnyer buat byk kek =)

Masha Meisters said...

hehe.....bestnyer...Masha xpandai wat yg bakar...biasa wat kukus je...boleh lajar ni....hehe :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

buat kek kukus erk. tahniah.
leeza malas nyer.

Si Matatajam said...

@Cendol: lama2 abis gak tu Cendol..Tq sb klik2 duit raya utk M..

Si Matatajam said...

@Miss BaNu: Baru thn ni akak TER Rajin..hi hi...

Si Matatajam said...

@Masha Meisters: try la buat yg bakaq plak...

Si Matatajam said...

@Leeza dayasari [santai leeza]: Err...M bakaq la kek ni dear...

Cik Nur said...

nur pun dah lama tak buat kek... bila tgk m punya rasa teringinlah pulak...

9n0L4 said...

besenye, kek tak brape comel tu lah yg sedap tau. hee. ;)

Chic Na said...

terer la kak sekali buat tiga biji. nampak sedap tu. lapar pulak nengoknya. ;)

Wanieys said...

wani pun buat 3biji kek coklat 1 untuk rumah 1 untuk MIL satu lagi untuk MIL kakak heheee

Deqla manjew said...

kek cekelat...nyum3...sedapnyeeeee

Che Rosliza Che mat said...

Sedapnya...pandai M buat kek ya...cr kurang sikit bab2 buat kek nie..