Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Friday, August 17, 2012

My 3rd Project



Salam Ramadhan kengkawan dan semua pembaca my blog..Entry kali ni M nak hapdet project kuih raya M yang ketiga..Biskut Makmur.Actually, my mak yang teringin sangat nak makan biskut makmur..Lepas M jumpa resepi ni terus buat la kan....tapi yang ni versi Sabah....Biskut Makmur Sabah..Hmmm Moga aman Makmur la sapa yg makan biskut Makmur yang M buat ni. Hi hi....

Resepi ni M amik Dari  blog My Baking Workshop..Cam biasa la kan..Resepi Evelyn ni memang kena ngan taste M...Memang tak menyesal la sapa yg try resepi ni..Gebu dan sedap sangat...Kalau berminat  amik resepi kat bawah ni ok..M copy paste dari blog puan empunya resepi ni..Tq for sharing this recipe yea Evelyn..

Kuih makmur

Bahan2:
A
1 kg tepung gandum, digoreng tanpa minyak hingga gebu
400g minyak sapi
B
500g kacang tanah, di goreng & di tumbuk kasar
200g gula kaster
C
200g susu tepung
250g gula aising

Cara2:
1. Satukan bahan A hingga menjadi doh.

2. Dalam bekas lain, satukan pula bahan B. Bentukkan bulat doh tadi, leperkan sedikit, masukkan sedikit inti kacang, bulatkan lagi kemas. Susun atas dulang pembakar.

3. Panaskan oven pada suhu 160C, bakar selama 15 - 20 minit.

4. Angkat & biarkan suam, salutkan dengan bahan2 C. Simpan dalam bekas kedap udara.


Ni la hasilnya ^_^ Sedap tau..

Sempat lagi sesapa yang try buat resepi kuih raya ni..Hasilnya pun banyak..M dapat 1 balang besaq dan 2 balang kecik...Bagi kat my Mak satu balang..Apalagi my Mak happy sesangat la..Biskut Raya Feberet gitu... My Mak tolong M sangai tepung dan goreng kacang...So kena la mengenang jasa..hi hi...

Tu saja untuk kali ni...Project keempat??? Hmmmm..tak tau lagi..Tunggu la..kalau ada M hapdet lagi..

*Wassalam*







13 jejari yang tajam menaip:

jemarisuri said...

seronok dpt berbaking sendiri...tp js gak asyik x smpt je...last2 tunjuk2 dan byr...hihi

Cendol said...

wahh rajinnn M berproject project eh.cendol pn konon' nye nak buat makmur tapi dah tak larat dah.tak jd la nmpknye.hmm klik raya utk m :)

Masha Meisters said...

hehe...kuih makmur memg besttttt....like banyak2....hihi...selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin my sis M :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

yeah.. antara kuih yg leeza suka.. haaaaaaaa tp nk uat malas.

Chic Na said...

kuih feberet cik na jugak tu kak. tp tak reti nak buat. nak beli tp xjumpa yg sedap. huhu.. nanti boleh order kat akak la. cik na ada lagi satu kuih belum buat. tak sempat lg. hihi..

Cinta Misteri said...

CiM beli je. Aktvt buat biskut/kek bila dh raya nnti kt umah in law

9n0L4 said...

lame sgt dh tak buat projek biskut raye. ;)

Miss BaNu said...

wahhh sedapnyer..mai la sebalang dua kt sini hahaha...kuih raya semua beli jer kt umh sy.

Karukord Jagau's said...

Kita x pandai buat.....tp sgt2 pandai makan ini biskut heheheee

Cik Nur said...

sedapnyaa...ada baki tak...?hihih

Wanieys said...

rajin la kak wani main tunjuk semua hehe...

Deqla manjew said...

wahh... byk betol projeknye...

Che Rosliza Che mat said...

CR paling suka biskut makmur..