Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Tuesday, September 11, 2012

 Petua Untuk Mengelak Kanser


Hari ni Mai M nak kongsi dengan semua pembaca my blog Petua Untuk Mengelak Kanser


1. Minum air rendaman daun teh (hijau atau hitam, tetapi bukan herba) kerana ia mengandungi antioksidan. Ia boleh mencegah sel kanser daripada berkembang.

2. Makan buah tomato kerana ia penuh dengan vitamin C yang boleh membantu mencegah kerosakan sel.

3. Makan kacang soya, kerana kacang soya boleh menolong melindungi daripada kanser payu dara dan prostat.

4. Makan sayur brokoli, kobis, dan bunga kobis. Sayur-sayuran ini mengandungi bahan melawan kanser. Juga mengandungi pelbagai zat yang lain.

5. Campurkan halia dan bawang di dalam makanan kerana ia juga mengandungi bahan-bahan melawan kanser.

6. Jangan ketinggalan memakan oren, lemon dan lain-lain bauh sitrus yang mengandungi bahan-bahan meransang sel-sel kebal membunuh kanser. Ia mengandungi vitamin C yang banyak.

7. Juga makan anggur merah kerana ia mengandungi bahan yang menghalang pengeluaran enzim oleh badan yang digunakan oleh sel kanser.

8. Makan makanan tinggi serat seperti beras yang boleh menolong mengurangkan risiko beberapa jenis kanser.

9. Dapatkan Omega 3, asid lemak yang terdapat di dalam minyak ikan kerana ia membantu melawan kanser payu dara, prostat dan pankreas.

10. Juga dapatkan hasil tenusu rendah lemak yang boleh mengurangkan risiko kanser payu dara, bawah usus, prostat, rahim dan pankreas.

Wassalam 






20 jejari yang tajam menaip:

Arina Shamsul said...

Info yang saya suka :) thanks dear :)

Chic Na said...

bagus la info kesihatan mcm ni. ;)

Deqla manjew said...

info sihat utk pagi ni.. thanks for sharing!

izan mama mia said...

tq share

izan mama mia said...

klik-klik sini jg...jom klik klik kat blog saya gak....tq

Leeza dayasari [santai leeza] said...

good sharing..
leeza suka baca berkaitan kanser..
sbb leeza sgt takut penyakit ni.

:: Mrs.Eady :: said...

nice sharing ~

Everything's Everythings said...

susu kacang soya tu termasuk sekali la eh?
thanks for the tips ^^

Wanieys said...

bagus la kak m info ni..thanks sharing :)

Eca Dwinky Asha said...

info yg bgus kak M :)

lelamaisara said...

good...saya suka....mekacih..:)

Cik Nur said...

bagus info ni M..cuma kacang soya tu.. sebab ada yg kata kacang soya tak elok di amalkan...

nur tak tahu betul ke tak, cuba chek google.. dan maaf jika nur salah ye... :)

p/s: 3 cubitan manja di sini.. :)

Arham Md Ali said...

Semua benda dalam dunia ni boleh jadi penyebab kanser- panaskan makanan dalam microwave, kene sinaran UV matahari.

Tpai tips-tips yang kat atas ni memang betul boleh kurangkan risiko kanser,

Cik Aini said...

lps ni kena mkn buah2 byk la nmpknya terutama oren ngan anggur merah sbb mencegah tu lbih baik dr merawat kan M..
thanks for d info ye =)

Che Rosliza Che mat said...

info yg menarik...cr suka...

Yana Libra said...

info yg berguna ni :)

fieda said...

info yg bagus ni..

wan nurul hezrina said...

org kata mencegah lebih bagus dr merawat cam giginie.dah sakit baru tahu rasa.huhu nak nangesnie

Wilma said...

Sharing is caring :-)
Info seperti ini amat berguna buat ramai orang...Apalagi berkaitan dengan kesihatan...
Saya suka sangat ^_^
Akan saya jadikan panduan pemakanan saya...

9n0L4 said...

good info. m tak dak churp ke?