Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Monday, December 10, 2012

Awas Jika Melancong Di Langkawi


Mesti Sesapa yang tengok tajuk entri ni teruja nak tau pasai apa..ha ha.. Memang M nak nak bagi amaran sangat kat kengkawan semua yang nak mai melancong ke Langkawi ni terutamanya yang nak memandu sendiri ketika jalan2 di sini.

Ada satu kawasan yang sangat kerap berlaku accident  di Pulau Langkawi ni terutamanya waktu hujan dan selepas hujan sebab keadaan jalan yang licin. M dan my Hubby panggil kat kawasan eksiden tu 'SELEKOH KOK'

Biasanya yang menjadi mangsa adalah pelancong luar yg sememangnya tak biasa ngan keadaan jalan yang bengkang bengkok dan turun naik tu..

Kawasan yang bertanda Pin kaler purple tu la SELEKOH KOK yang terletak di Jalan Pantai Kok, Teluk Nibong, Langkawi.

Yang terdetik kat hati M nak buat entry ni sebab masa M balik malam Sabtu yang lepas ada sebuah kereta yg eksiden kat tempat tu. Mangsanya pelancong dari KL yang menyewa kereta kat sini. Kata pemandu tu depa sesat jalan dari Tanjung Rhu nak menuju ke Pantai Chenang. Kesian plak M tengok riak wajah depa setiap sorang yang terkejut dan takut dengan kejadian tu..

My hubby cepat2 tolong call towing truck sebab masa tu pun dah 11.30 malam. Orang tu plak tak biasa ngan tempat ni..Dah la kiri kanan jalan tu cuma hutan ja...Gelap gelita tau masa tu..Hmmmmm..satu perkara yang M kesalkan sebab lampu jalan ada tapi tak dipasang..kan bahaya tu sebab pengguna jalan raya tak nampak jalan yang bahaya camtu. Harap2 pihak yang bertanggungjawab tolong la ambil tindakan segera sebab kawasan tu umpama kawasan 'berhantu' dah sebab selalu sangat eksiden..kadang2 sampai dua tiga kes satu hari especially time hujan2 camni..



Harap2 kengkawan semua alert ya ngan SELEKOH KOK yg bertanda Pin warna ungu tu tau!
Kalau refer peta Pulau Langkawi mesti bleh agak kat mana.


BERHATI-HATI BILA MEMANDU NANTI
JANGAN JADIKAN MASA HAPPY BERAKHIR DENGAN TRAGEDI


Wassalam

p/s: To Kak Dieyna, hati2 yea nanti bila lalu kawasan bukit Kok yang berliku tu..





67 jejari yang tajam menaip:

shasha yacob said...

oleh itu, berhati hati lah dijalan raya inigatlah orang yang tersaynag. ahaks . ihih

TiranaAduka said...

naik triumph jalan2 kt langkawi..

Kakzakie said...

Harap siapa yg nak ke Langkawi dan menggoogle adalah N3 M ini dan boleh dijadikan panduan dan ingatan.

Bagus pemberitahuan seperti ini.

Arina Shamsul said...

nauzubilahiminzalik...


terima kasih info yang sgt berguna ni dear :)

ahsfantasy24 said...

bahaya kan bila kemalangan,
lagi2 bila kat tempat orang..

moga dipelihara daripada kecelakaan..

intanfirdaus247 said...

terima kasih M kongsi sudi perkara n..naseb ada M dan husband..kesian depa tu kan..tu la, kita punya penguatkuasaan ini x taulah..da ada lampu jalan tu pasanglah..haish

baby comel said...

Ok kak M. Thanks utk info ni.. Rasanya dh byk kali lalu tmpat ni.. Careful ye kawan2

umialya said...

noted..

etuza said...

sebelum bertolak tu, baca doa, berserah padaNya. Mohon jauhkan bala musibah. Apa yang berlaku itu ada hikmahnya..
semalam baru balik dari Lahad Datu Sabah...

Wan Afzan said...

mmg takut la jalan tu.. hutan je kiri kanan.. tapi klu i xberani nak berjlan bila dh pkul 11pm++ kat tmpt org..

Ieta Mat Sa'ad said...

tqvm bg info berguna ni

Ratu Hatiku said...

Good Info. Tq for sharing.

Masz Sidek said...

terima kasih atas informasi... amat bguna utk semua...

Nyue said...

yupp setuju akk..berhati-hati lah..

Mimie said...

bahaya jugak kan..kne ati2 la lpas nih

CikNana said...

ooo,,iye eh.bahaya jua eh kalau mcm tu.lagi2 mun ndak biasa disana..kan

Tihara said...

as salam

tak dapat imagine caner sebab tk penah sampai langkawi..btw be careful :)

nanieybarnieylurviey said...

info yg sgt berguna.. sng nk ke langkawi nnti.. moga semuanye selamat.. bhya betul selekoh maut ni

Solehah Shamsuddin said...

ok.thanks gtau ye kak.bila la solehah dpt gi sane ye

lelamaisara said...

oh...saya tak pernah sampai lagi langkawi....

Ummiarissa Mahdi said...

terima kasih berkongsi info...semoga mereka2 yang lalu kawasan tu berhati2..

izan mama mia said...

tq m..mmg kena berhati2 ni..patut disebarluaskan..mg semua dapat tahu..

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

bahaye ni kak M, lagi2 org yg first time lalu situ kn

IntaNBerliaN said...

thanks M pasal entry ni.... xtau la bila sy dpt g sana.. apa2 pun akn berhati2 nanti :-)

MAZLIZA ABD RAZAK said...

ya ka...
hari tu pi tak tau lalu ke tak jalan tu. sebabnya orang lain yang drive he...he...

kak nora said...

berhati hati lah walau kemana pun tambahan sekarang di mana2 musim hujan...t kasih krn berkongsi maklumat ini..

Chic Na said...

dulu cikna pegi langkawi pun sewa kereta pastu drive sendiri. mmg jalan pusing2 pastu berbukit lak. pening je rasa..

CikZaniff said...

bahaya tu..tq utk info ye ..:)

eima said...

hmmm mmg pun kot .. teringat kes tahun 1995 .... anak kawan mak aku ..dok k.teriang meninggal xciden kat ctu ... xciden moto ...satu2 nye anak sulung dan lelaki ....kesian gila mak die time tu asek menangis je ... umur aku time tu 11 tahun .... hmmmmmm

Mrs Velentine said...

terima kasih atas info

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kesian kan kalu dekat pelancong yg xmahir jln kat situ..apsal lampu ada tp xdipasangnyer kak....wat perhiasan ker hehe...apapun klu p langkawi kena hati2 la..In Shaa Allah

syiela said...

thanks bagi info.. lepas ni kena beringat kalau nk ke sana

Cho Zila said...

tuler baca yang pelancong arabtukan.... memang kat langkawitu selekohnyer tajam2 boleh tahankan...

Cinta Misteri said...

Bagus M. Kamu dh buat keja yg mulia mlm tu. Juga n3 ni, utk peringatan pd yg lain.
Tabik spring kat kamu. Eh, nanti klau tedetik nk ke langkawi msti kena sewa M utk jd guider. Tk ikup pun tkpe, anythg by call. Hehe..

deq's qienz said...

itu la kak m malang tak berbau walaupon kite bhati² kan..tp betul la org ckp beringat sebelum kena..btw thanx for da info

Penyuluh Perikanan said...

Sebaiknya kalau mau bepergian kemana mana itu harus berhati hati, dan jangan lupa berdoa ...terutama kepada Allah...
terima kasih sudah share

aku HaniAsyira said...

tima kasih bgtahu yea.. hati2 semuanya

BlogS of Hariyanto said...

terimakasih sudah diberikan peringatan agar berhati-hati....salam :-)

aimaniman said...

Tq share..
Last p langkawi 6 thn lepas time x da anak lagi.. tu pun p ikut trip pelancong..
Teringin nak p lagii...

Cik Nur said...

nampaknya kena buat aduan kak..
minta lampu jalan dan papan amaran...
bahaya kalau dibiarkan lama2..

hazwan hairy said...

xtau persan ka x seleok ni ms akat lgkwi dulu..tq for info..kna lebih berjga2..

Fendy said...

bahaya sekarang ni..kene berhati2..

mselim3 said...

Terima kasih M atas infomasi nie, kalu orang luar mmg x biasa dengan jln kat sini kan,,,thanks M sekali lagi,

mselim3

Dayana Bahar said...

terima kasih M... Risau pulak akak.. huhu memang kena lalu jalan tu ke M.. Lokasi mana yang perlu melalui jalan tu..

adza irdawati said...

sangat bahaya kannnn...

Hatimi Tahirruddin said...

bagus info ni...mmg bahaya lah camtu kalau tak biasa dgn jalan langkawi....pihak berwajib ni mmg kena turun padang baru boleh tahu keadaan sebenar...

Kumbang Jingga said...

aritu g langkawi lalu gak situ tp bawak perlahan je sbb kete saga sewa tu stereng berat lain mcm sbb angin tayar kurang hahahaha

Artabez.Cam Berita dan Informasi said...

ijin nyimak ya kawan. terimakasih sudah berbagi info.

nadia said...

bagussss kak M nii. kena saling memperingati kann. langkawi tu tempat pelancongan tersohor.. good job kak! :)

QasehnyaRania said...

kalau ciksu pi,ciksu nak cari M j..
soh jadi pemandu pelancong, boleh? ;D

Leeza dayasari [santai leeza] said...

memandu ke mana pun, kena hati2... yer .. utamakan keselamatan.

sal said...

assalamualaikum dan salam ukhuwh..
nice blog.

sal said...

salam ukhwah..

Riedaffya ibrahim said...

gud info...tq

dya bunga said...

thanks kak..dya kalau g pergi langkawi pun sedara ayah dya yg memandu..hihi

aTieYusof Family said...

TQ for info M...
Boleh lah berhati2 klu nk pi Langkawi nti.. bahaya juga kan.. kena alert selok belok jalan...

Myra Jay said...

Ok, thanks dear ;)
Lepas ni kena hati2 if ke Lgkawi dan melalui jalan tu :D

ieda said...

oh ye ke dik
hurmm akak x perasan pasal jalan nie
dah lama x ke langkawi nie

Remy hazza said...

kawasan sheraton tu ye kak????
sebelum marina harbour...jln tu memang bahaya....... bila hujan ...licin

teratak hati said...

Oh mmg bahaya klu tak biasa kan..klu la smpai ke langkawi suatu hari nnti kena hati2 la..

CeqGu said...

rasa-rasa akak tau tempat tu....memang kalau malam gelap gulita, jalan bengkang bengkok tok sah cakap la....pernah duk resort area situ, meremang bulu roma time sampai kat selekoh tu,mulut tak berenti baca doa huhuhu

Nisah Idham said...

ala tak alert jalan ni.. tp jalan yg sunyi yg nisah takut adalah dr area dpn sheraton smpi ke petronas perdana quay, then jalan dari pantai kok nak datay bay.,. jalan kat situ gelap, then xde lampu pulak tu...

Deqla manjew said...

mmg kena sentiasa beringat la ni kan dear..deqla ni entah jadi ke x ke langkawi nnti...huhu

Yana Libra said...

bahayanyan..sy pun tak tau sangat jalan2 kat langkawi ni~

Cik Aini said...

betul kak m..
mmg selalu jd kat situ..
sbnrnya kat mn2 pun kena hati2 kan...

wan nurul hezrina said...

uikk ye ker nie kak?takutlak baca.papepun semoga kita lebih berhati2 sebelum terkena

9n0L4 said...

malang tak berbau kate org kan. berhati hati di mane aje. :)