Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Thursday, December 20, 2012

Serawa Labu & Keledek


Assalamualaikum & Salam Ukhuwah ^_^

Sebenaqnya projek masak serawa ni M buat petang semalam sebagai menunaikan keinginan my Mak yang teringin sangat nak makan serawa ni..Ops! Lupa plak mungkin kat tempat lain selain Kedah panggil Serawa ni Pengat kan...

Siyes nak habaq kat hangpa ni la pertama kali M try buat serawa ni..sebelum ni tau makan ja..muahaahaa:p 

So,  dengan tekad dan semangat yang kental dan gigih ku gagahi jua untuk mencuba buat serawa ni..hik hik ayat tak menahan tu.. Macam la susah sangat..ikut ja resepi bebetoi sure jadi...Sememangnya gabungan labu & keledek ni adalah feberet my Mak dan M sendiri..

Ok puan-puan dan tuan2 lihat ya picts2 yg dahku dah snap kat bawah ni..



Labu & Keledek yang menjerit-jerit dalam periuk sebab kena rebus separuh empuk



Dah siap! Hi hi proses lain dahku x snap dah sebab bizi ngan Khalish..camni la kalau chef ada anak kat sebelah yg merengek nk macam2... Nasib baik tak tertukaq gula & garam tu, kalau tak naya wooo..



Sedia untuk di NGAP ;D



Alhamdulillah...Nasib baik sedap kalau tak malu kat my Mak n my Hubby..hi hi..

Errr..ada yg nak resepi ka? Hik hik....Kalau ada yg request, M akan hapdet resepi kat next entry ^_^v

*Wassalam*



Published with Blogger-droid v2.0.9

38 jejari yang tajam menaip:

Tihara said...

nampak sedap, pekat manis berkrim gitu.. :)

Che Rosliza Che Mat said...

emmm mesti sedap...

are_lin@yu said...

sedapnya ayu suka mkn jgk..tp buat xrti..hihi

sHaRiNa eLyaNa said...

wah sdpnya..

ieda said...

fuh ! terbaik dik ..
akak nie kalau anak2 makan konperm akak try buat .. tapi anak2 kurang makan keledek .. mereka x pandai makan huhu

intanfirdaus247 said...

prghhhh dapnyaa..ni kalau sejuk2 buh dalam peti es lagi kak intan sukaaaaa

izan mama mia said...

terliuq laa m

Deq's Qienz said...

sedapnya serawa labuu..pos mai sikit kak m

Mrs Velentine said...

sedapnya..nak resepi..boleh?

:: Mrs.Eady :: said...

terliur!!!

teratak hati said...

Nampak sedap la..tk prnah try buat lg pengat..bg la resepi..

Nisah Idham said...

kak M..
lar awat x antaq kat kami sket..
feberet ni !! (^_~)

Cik Nur said...

sedapnyeee..!!

Sini dua2 panggil kak...

pengat ade, serawa pun ade.. :)
\labu buat gulai pun sodappp.. :)

miss fluffy said...

arghhh!!sedapnye nmpk ..hee

N.Aima K said...

nampak sedap jeeee nyum nyum

Karukord Jagau's said...

nampak mcmk telebih garam aja tu hehheeee

penyuluh perikanan said...

waouu...sedap...
terima kasih onformasi yang menarik dan bermanfaat

Chic Na said...

ooo serawa = pengat. tau2. sedap, lagi2 pengat durian atau pisang. :)

Chic Na said...

klik AIG satu! ;)

Deqla manjew said...

terliur tau.. nmpk sdp.. nti kalo deqla dtg umah M boleh buatkan x? hihi

Kesuma Angsana said...

wah nmpak sedap tu mai

syiela said...

sedapnya.. selalu buat serawa labu ja tak pernah campur keledek.. blh try nanti

redza said...

tgk gambar pon da terasa sedapnya

aTieYusof Family said...

Nyum...nyum...
Favourite lah ni M..
suka makan...:)

boni kacak said...

wah.. nampak sangat2 menyelerakanlah..hehehe

etuza said...

terliur gak tengok2 tau macam lemak manis...ala tak ada pula resipi...hehehe

Cik Aini said...

sedap eh?
nk la ckit...
nti baut ms kita g melaka tau..
erkkk
cnfirm basi kan.hahaha

shasha yacob said...

xpernah makan lagi, nampak macam sodap nih hihi

Yana Libra said...

presentation yg menarik~~~ :)

nampak cam sedap sangat ni..hehe~

Hatimi Tahirruddin said...

sy taknak resepi...nak yg dah siap punya je...haha

nik ros said...

tgk gambar pun dah sdap :)

IntaNBerliaN said...

tiba2 tingin nak mkn gak..

Dayana Bahar said...

kami pagi pengat ubi hehe sedap,,, tapi akak lagi suka makan without sagu biji tu..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

fuyoooooo dan2 terliur tgk..kak ni saja tau dok layoq tang ni haha

wan nurul hezrina said...

Nurul ka5u pengat suka mkn sejuk2.sdp

najihahfara said...

terliur lah bila tengok

dya bunga said...

perut dya dh berbunyi

9n0L4 said...

waaaaaaaaaa. sedapnyeeeee. lame tak mkn pengat. sini org panggil pengat kot. hee.