Salam Ramadhan kengkawan M semua..
Hari ni tetiba teringin plak nak share ngan hangpa semua menu buka posa semalam..
Actually, M baru ja try resepi ni so dengan kata lain my first try la kan..
Tapi rupa-rupanya memang sedap la..tambah2 plak kalau makan ngan nasi panas2..Perghhh! terangkat la..
My hubby ngan my Khalish pun berselera ja makan semalam..
So hari ni kalau sesapa yg tak dak idea nak masak cam M semalam, bleh la try resepi ni..
Resepi ni M jumpa kat Fotopages Mamazieza
Ni resepinya (M copy n paste dari mamazieza)
Ayam Masak Serai
Sumber : maklang lina
1 ekor ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2inci x 2 inci) dan dibersihkan
6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit
Bahan untuk di kisar:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus
Caranya:
Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
Angkat ayam dan toskan minyaknya
Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing
Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit. Hidangan ini juga sesuai untuk makan di Hari Raya.
Nota
* sekiranya ayam dipotong terlalu besar, rasa lada dan serai tidak meresap ke dalam ayam
Sumber : maklang lina
1 ekor ayam dipotong kecil2 ( sebesar 2inci x 2 inci) dan dibersihkan
6 batang serai dititik sehingga pecah bawahnya ( sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 keping asam gelugor
Garam dan kunyit
Bahan untuk di kisar:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai lada kering dibuang biji dan direbus
Caranya:
Ayam di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak
Angkat ayam dan toskan minyaknya
Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing
Masukkan ayam yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering.
Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa ayam serai masih belum siap untuk di makan.
Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2 atau dengan nasi impit. Hidangan ini juga sesuai untuk makan di Hari Raya.
Nota
* sekiranya ayam dipotong terlalu besar, rasa lada dan serai tidak meresap ke dalam ayam
**Selamat Mencuba**
15 jejari yang tajam menaip:
wahhhh resepi tuh..mesti sedap ni
nmpk myelerakan ayam msk seraintu...skrg mmg tgh top lauk ni...kt blog n fb...nk cuba jugak nti..
menarik sgt2...
nk cuba buat gak la..
Sedap nmpknye tu :-)
nampak sedap...tgk mcm ala2 rendang pun ada...terliurnya...
sedap ek.. lenkali nak try gak la :-)
wah menarik. nak try juga la. tq share resepi M.
menu berbuka tadi ke M..? :)
boleh try kat ayam isi daging ni ;)
wah2 sedap nye,,nak try nanti..
tq 4 sharing,.
resepi baru ni...xpernah try lg...kena cuba pas ni hihi
nak buatlah sbb dr dulu mmg nurul suka sangat dengan makanan yang ada letak serai
sedapnyaaa..!!!!
letak kicap pun sodap ni. hee.
Post a Comment