Dari Mata Ku Memerhati..Segalanya Ku Patrikan Disini

"Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya) (Al-Baqarah 2:255)"

Friday, July 27, 2012

Segmen: Kenangan Ramadhanku…


Nak Join Klik Banner Ok..

Salam Ramadhan Semua..
Hari ni M nak join Segmen yang dianjurkan Diena (wardahilmu.blogspot.com) aka pemilik  D Hannah Shoppe.. Tajuk Segmen tu "Kenangan Ramadhanku"..

Sebelum ni M ada pernah cerita kat hangpa satu pengalaman M masa bebudak dulu kat SINI.. Kalau yang tu kisah yg agak lucu,tapi yg ni agak memeritkan bagi M..Kali ni M nak cerita kenangan Ramadhan masa M study kat UKM dulu plak..M nak berkongsi cerita masa M di tahun pertama di situ..

Masa tahun pertama bilik M terletak kat tingkat 4 ( tingkat paling atas skali).. bilik 401, Kolej Burhanuddin Helmi..Satu bilik dua orang..  Nama roommate M, Juhaida,orang Setiawan Perak. Kiranya, makan soq (sahur), beli juadah sekaligus buka posa pun semua ngan dia la...

Satu masalah yang kami tension sangat pasal bekalan ayaq(air). Memang kerap sangat kami terputus bekalan ayaq sepanjang M study kat situ...Hangpa bayangkan la kalau terpaksa angkut ayaq dari bawah naik ke tingkat 4 sebelum ayaq tu terputus abih langsung ..Memang seksa wooo.. Alkisahnya.. kejadian ni terjadi gak pada bulan puasa.. Adoila memang teruk sangat M  ngan semua member kat tingkat 4 ni terpaksa ulang alik dari bawah ke  tingkat atas ni angkut ayaq untuk kegunaan kami.

Kalau kami tak angkut dan simpan ayaq tu, alamatnya tak mandi la.dah tu kalau kena emergency nak ke toilet, tak ka naya tu...Memang tak sanggup sangat bila ingat2 balik betapa teruknya keadaan masa tu.. dah la penat berjalan jauh balik dari kuliah dah tu  penat tak abih lagi, kena dok angkut ayaq plak..Kalau tak tahan tu ada la yang dok posa yang yok tu.. hu hu ...Masa  tu memang rasa cam nak balik kampung ja berpuasa kat umah ngan family..Hu hu..memang sedih sangat la masa tu.. Lagi-lagi bila my mak tipon..terus la meraung sakan..mengadu la konon..ha ha malu plak bila ingat2 balik.. Almaklum la first year berjauhan dari my mak.. Alhamdulillah, segalanya dah berlalu dan hanya tinggal sebagai kenangan di kotak ingatan M...

So.. tu ja la M nak cerita kali ni... Apa plak cerita hangpa?? Cuba habaq mai kat M plak na... Kongsi2 cerita ni happening skit..

*Wassalam*

22 jejari yang tajam menaip:

Cik Nur said...

eh...maaf2 ..nur salah baca..hihihihih...maaf ye M..
terkeliruu..kihkihkih..

dyabunga said...

dya tengah mengarang lagi..nti M baca ye..hihih

are_lin@yu said...

memang perit kan..mmg dapat bayang sebab ayu pun pernah rasa..haha..lama tak dengaq perkataan ayaq jumpa jugak loghat utaqha kat sini..hehe..ayu dok sini dah jadi kl jap kena dok cakap air ja..haha..salam 7 ramadhan dear ;-)

Dieyna said...

terima kasih join... hehe boleh byg dah letihnya angkut air huhu

Deqla manjew said...

owh kisahnyee... nk join jugak..dok imbas kenangan ni...hihi...

Miss BaNu said...

oo masalah air ek..pernah gak mengalaminya masa kt UM dulu..tapi nasiblaa saya tggl kat tingkat 1 n air kt tingkat 1 kdg2 je xde..

Masz Sidek said...

memang susah tak de air... kat tak de elektrik masih ok... tp bila tak de air... merana rasa...
sy pun join segmen ni jugak...

http://masrinasidek.blogspot.com/2012/07/segmen-kenangan-ramadhanku.html

izan mama mia said...

aduh..letih arr angkut air..

Cendol said...

wah cam best ni.nanti nk join jgk :p
gud luck M

Chic Na said...

memang penat sungguh la. pernah jgk tade air masa dok hostel tp nasib bukan bulan puasa. tp serius penat mengangkut.

Wanieys said...

letrik klu xder xpa g...ayaq kalu xdak mmg jammed terus la hahahaha

N.Aima K said...

nak join jg segmen ni...dah ada dah karangan tp nnt saya publish ;) wiii

Mohd Lokman Bin Ramli said...

kenangan masa lalu adalah kenangan terindah diri kita.. ^_^

datang dari segmen yg sama
http://lokmanramli.blogspot.com/2012/07/segmen-kenangan-ramadhanku.html

Cik Rongoks said...

selamat bersegmen ^^

Rafiq Naemah said...

tumpang lalu...^_^
http://rafiq-icelemontea.blogspot.com/

Nadia Elena said...

laaa..baru tahu ni senior UKM..tapi saya baru 2nd year..selamat berkenalan kak!!! =D

Si Matatajam said...

Nadia: Selamat berkenalan.. Akak batch 2005 dear... Grad dah lama pun... Rindu sgt kat ukm tu..

wan nurul hezrina said...

BILA BACA ENTRI RAMADHAN M NIE TERASA TEKAK TETIBA HAUSS..huhu mmg penat kalau bleh nak puasa kat kpg.agak2nya bape kilo berat badan ilang?huhu

http://hezrina83.blogspot.com/2012/08/segmen-kenangan-ramadhanku.html

nurul barakah said...

hehe...Nurul dpat byang kan betapa peritnya kalau tiada air kat asrama..
salam kenal dari Nurul ye...
http://nbarakah.blogspot.com/2012/08/segmen-kenangan-ramadhanku.html

izz iizza said...

sakit tu nak mengangkat sampai tingkat 4..dengan
badan penat puasa lagi..

iza dtg dari segmen yg sama ya..jemput singgah..:)

C'Jai said...

M..penat plak rasanye...sbb sambil baca sambil dok imagine angkut ayaq dari bawah ke tingkat ataih....fuh...memang mencabar sungguh..apa2 pun itulah pengalaman hidup..kan..

Dayana Bahar said...

Datang kira jumlah komen di sini hehe :)